Връзки за достъпност

Извънредни новини

По време на пандемия: Северна Македония влиза в НАТО след ратификацията от Испания


Издигане на знамето на НАТО в Скопие
Издигане на знамето на НАТО в Скопие

Испанският Сенат ратифицира на видеозаседание протокола за членство на Северна Македония в НАТО и така премахна последната пречка пред превръщането на държавата в 30-я член на алианса. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг в сряда. Испания беше последната държава, която трябваше да даде съгласието си, за да се присъедини Скопие към НАТО.

Предстои испанският крал Фелипе да подпише ратификационния документ, който след това да бъде изпратен в Държавния департамент на САЩ, където да се депозира. След това Вашингтон ще изпрати уведомление на централата на НАТО в Брюксел. В този момент Северна Македония официално ще стане 30-я член на алианса.

Протоколът за присъединяване на Северна Македония към НАТО беше подписан от постоянните представители на 29-те страни членки на 6 февруари 2019 г. След това документът премина през процедура по ратификация във всяка страна.

Гърция първа ратифицира протокола и така в сила влезе договорът от Преспа, с който се промени името на югозападната ни съседка на Република Северна Македония.

Спорът за името между Скопие и Атина беше последна пречка пред влизането на Македония в НАТО. Той беше решен с договора от Преспа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG