Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът се отказа от по-строгите наказания за лекари при извънредно положение


Депутатите в парламента по време на дебата по закона за извънредното положение
Депутатите в парламента по време на дебата по закона за извънредното положение

Няма да бъде увеличавано наказанието за лекари, които не окажат помощ на болен в условията на извънредно положение. Това стана ясно по време на дебатите в парламента преди приемането на първо четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. В него са обобщени наложените до момента ограничения и са добавени още текстове.

Законопроектът беше приет във вида, в който е внесен. В подкрепа на текстовете гласуваха 129 народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". 70 депутати от БСП и "Воля" се въздържаха.

По време на обсъждането в пленарната зала депутатите предложиха между двете четения законопроектът да претърпи промени.

Една от тях ще бъде отпадането на предвиденото увеличаване на наказанията за лекари.

Внесеният в понеделник законопроект предвижда ако по време на епидемията човек, упражняващ медицинско занятие не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, той да получи наказание пробация до една година или глоба от 1000 до 3000 лева. В момента законът предвижда наказание пробация или глоба от 100 до 300 лева.

"В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст да отпадне", каза председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Очаква се също текстовете относно компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа да претърпят промени.

Какво предвижда законопроектът?

Приетите на първо четене текстове официализират въведените до момент ограничения. Сред тях е забрана да се посещават ресторанти, барове, сладкарници и други заведения. Предвиждат се и ограничения за търговските обекти, като остава възможността те да се променят по препоръка на Националния оперативен щаб.

Законът предвижда още затварянето на детските градини и учебните заведения, като при възможност се предлага въвеждане на дистанционно обучение. Законът за мерките по време на извънредното положение забранява всякакви масови мероприятия.

Срокът на валидност на всички лични документи, които изтичат до 31 октомври тази година, се удължава с шест месеца. Това важи и за личните документи на чужденците с право на пребиваване в страната. Подобно правило има и за изтичащите към тази дата шофьорски книжки.

Законопроектът предвижда също лишаване от свобода и глоба до за разпространяване на "невярна информация за разпространението на заразителна болест".

Тук можете да се запознаете подробно с предвиденото в законопроекта.

Предложения за промени могат да се правят до 18.00 часа в сряда, а в петък мерките ще бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG