Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забраните, наказанията и сроковете. Какво предвижда Законът за извънредното положение


Магазините ще бъдат затворени за срока на извънредното положение
Магазините ще бъдат затворени за срока на извънредното положение

Проектозаконът, който ще направи задължителни мерките по време на обявеното на 13 март изънредно положение, вече е внесен в Народното събрание. В него са обобщени наложените до момента ограничения. Към тях обаче са добавени и още текстове, някои от които бяха отпаднали от първоначалните обсъждания в парламента.

Какво е забранено

В закона, внесен от ГЕРБ, са въведени задължителни ограничения за търговските обекти, които са известни от заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Т.е. без хранителни магазини и аптеки. Остава възможността ограниченията да се променят по препоръка на Националния оперативен щаб.

Законът предвижда още затварянето на детските градини и учебните заведения, като при възможност се предлага въвеждане на дистанционно обучение.

Законът за мерките по време на извънредното положение забранява всякакви масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни като кинопрожекции, театрални постановки, концерти, посещения на музеи, конференции, СПА центрове, фитнес зали и т.н.

Спират се служебните пътувания, т.нар. командировки. За частните пътувания в чужбина се въвежда задължителна застраховка по модела на “Гражданска отговорност” за шофьорите. В проекта е предвидено всеки пътуващ в чужбина българин да не може да напусне страната без задължителна медицинска застраховка.

Какво да прави работодателят

Мерките в закона включват промени в Кодекса на труда, които дават няколко варианта за действие на работодателите за периода на извънредното положение.

Една от възможностите е работа от вкъщи или друго разстояние, но без съгласието на работника. Може също така да преустанови работата на предприятието, на част от него или на отделни работници или служители за целия период или за част от него, като в този случай работодателят е длъжен да изплаща на работниците си брутното им трудово възнаграждение.

Друга възможност за работодателя е да въведе по-кратко работно време за срока на извънредното положение. Това означава, че работниците могат да бъдат преназначавани на 4-часов работен ден, например, което ще се отрази и върху заплащането им.

Ако работата на фирмата е преустановена с акт на държавен орган, работодателят няма право да допуска работниците си вътре. В този случай, работодателят също има право да предостави на работниците платен годишен отпуск, а на тези, които са го използвали - и неплатен. Когато работата на предприятието е преустановена със заповед на държавен орган, на работниците се дължи обезщетение в размер на 50 на сто от брутната им заплата, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата.

Запори, пенсии, документи

Законът регламетира също, че пенсиите на хората, които са придобили необходимия стаж до края на 2018 година, но все още не са подали заявление за преизчисляване, се преизчисляват служебно.

Срокът на валидност на всички лични документи, които изтичат до 31 октомври тази година, се удължава с шест месеца.

Това важи и за личните документи на чужденците с право на пребиваване в страната. Подобно правило има и за изтичащите към тази дата шофьорски книжки.

Законът, който ще важи за срока на извънредното положение, спира всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите.

Наказанията

Досега с пробация или с глоба от 100 до 300 лева се наказваше човек, упражняващ медицинско занятие, който не се е притекъл на помощ на болен или на родилка без уважителна причина. С внесения закон за извънредното положение обаче се предвижда, ако отказът е по време на епидемия, наказанието да е пробация до една година или глоба от 1000 до 3000 лева.

По искане от понеделник на главния прокурор Иван Гешев се променя и текста за подаване на фалшив сигнал за "помощ, злополука или тревога". По този текст най-често се преследваха авторите на фалшивите сигнали до телефон 112.

Проектозаконът предлагат промяна, според която всеки, който "разпространява невярна информация за разпространението на заразителна болест", ще се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Такъв текст се обмисляше още миналата седмица от парламента, но на заседанието на председателски съвет той отпадна, защото бе преценено, че може да се ползва като лост за натиск върху журалисти.

Който използва европейски пари

Законът за извънредното положение предвижда още, че до прекратяването на извънредното положение управляващите органи на средствата от ЕС ще имат право едностранно да променят договори за безвъзмездна финансова помощ - както да намаляват, така и да увеличават размера на договорените средства.

Също така пари ще може да се отпускат при опростени правила, включително без публикуване на покана за набиране на предложения. Това означава, че за срока на извънредното положение европейски средства могат да се получават без конкурси.

По мотивирано предложение на ръководителя на съответния управляващ орган на дадена програма безвъзмездни средства ще се предоставят директно на кандидат, одобрен от комитета за наблюдение на програмата и то чрез приемане на неприсъствено решение. Такива мерки бяха обсъждани, за да могат да се предоставят директно средства на болници за закупуване на медицинска апаратура и предпазни средства, както и за подсигуряване на органите на реда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG