Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сливен и Казанлък налагат пропускателен режим в квартали с ромско население


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Общините Сливен и Казанлък въведоха пропускателен режим за квартали с ромско население. Става въпрос за сливенския квартал „Надежда“, в който живеят 25 хил. души, както и за казанлъшкия „Кармен“. В сряда подобен режим беше въведен в ромски квартал в Нова Загора.

„В град Сливен с оглед преустановяване на струпването и движението на големи групи хора от посока от и за кв. „Надежда“, се въвежда пропускателен режим за живущите в квартала“, се казва в заповедта на кмета на общината Стефан Радев. Предвидено е групи, в които се движат повече от двама човека да бъдат спирани и да им бъде разяснявани въведените мерки от властите и рисковете от заразяване.

Жителите от квартал „Надежда“ ще бъдат уведомявани за мерките, като това ще се случва на български и „майчин език“ „с оглед обстоятелството, че в кв. „Надежда“, гр. Сливен, е възможно да живеят граждани, които по-лесно биха разбрали за въведените противоепидемични мерки на майчин език“, се казва още в заповедта на кмета.

От общината отправят и апел към гражданите да уведомяват компетентните органи за лица, пристигащи от определените за рискови държави.

В казанлъшкия квартал „Кармен“ влизането ще бъде извършвано само от една улица в западната му част, където по 24 часа ще дежурят служители на МВР. От общината аргументират въведеждането на мярката с цел „максималното ограничаване на движението на лица от други населени места, които нямат регистрация в Казанлък“.

По подобие на Сливен и Нова Загора медиатори ще разгласяват с мегафони мерките, взети срещу разпространението на коронавируса.

По време на брифинга на кризисния щаб в четвъртък сутрин началникът му ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че няма информация цели квартали да са били заграждани, и отрече подобни действия да са свързани с дискриминация.

„Нямаме информация да се заграждат цели квартали. Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина. Истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. Там органите на МВР имат много работа, но това не е свързано с дискриминация или по-специално отношение. Там са ангажирани 200 медиатори, за да може да се разясни на съответните общности какво е карантина и как да се спазва тя“, каза Мутафчийски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG