Връзки за достъпност

Извънредни новини

18 нови случая на коронавирус в България. Очакват се първите оздравели


Медицински лица в Италия прекарват болен пациент на количка. В страната смъртните случаи станаха повече от тези в Китай
Медицински лица в Италия прекарват болен пациент на количка. В страната смъртните случаи станаха повече от тези в Китай

18 нови случая на заразени с Covid-19 са установени в България за последното денонощие. Така общият брой на заразените в страната достига 112 души, съобщи председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи са били установени на територията на области, в които вече има доказано заболели хора.

Един от новозаразените е лекар от Пловдив, който не е на работа от 6 дни, а също са били установени и контактите му. Потвърдено е и че интубираният пациент в тежко състояние, който преди дни бе преместен в столичната болница "Пирогов", също е бил заразен с COVID-19.

„Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, каза Мутафчийски.

Неговият коментар бе по повод позицията на столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), които настояха в София мерките да станат още по-строги. Според тях е необходим ограничителен режим на влизането и излизането в София, забрана за напускане на домовете и въвеждане на вечерен час.

В същото време се разширява броят на болниците, които ще обслужват пациенти с установен случай на коронавирус.

На сутрешния брифинг в петък Мутафчийски обяви още, че в следващите дни ще започнат тестовете на оздравяващи пациенти, които вече не проявяват симптоми на заразяване. За да бъдат обявени за здрави, те трябва да имат два негативни теста за зараза, направени в рамките на 24 часа.

По света общият брой на заразените е над 240 хил., а смъртните случаи са близо 10 хил., съобщи Ройтерс.

Общият брой на смъртните случаи в Италия достигна 3405 човека, които са повече от тези на територията на Китай. Общия брой на заразените в европейската държава е над 41 хил. души.

В САЩ, където смъртните случаи достигнаха са вече над 200, въвеждането на нови мерки за борба с разпространението на заразата продължава. В щата Калифорния бе издадена заповед всички граждани да останат по домовете си, което ще постави под карантина близо 40 млн. души.

Във Великобритания, където са заразени около 3 хил. човека, а смъртните случаи са над 140, беше взето решение за затварянето на всички училища в петък. Националната здравна служба изпрати писма до 65 хил. пенсионирани лекари и сестри с молба да се върнат на работа, с цел справянето с кризата с коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG