Връзки за достъпност

Извънредни новини

Със закъснение България се включи в обществената поръчка на ЕС за маски


България се присъедини със закъснение към поръчката за маски и предпазно облекло след разговор между премиера Бойко Борисов и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Със закъснение България официално се включи в обществената поръчка на Европейския съюз за предпазни материали, сред които и маски.

Това стана ясно, след като парламентът ратифицира рамковото споразумение за участие в съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие на ЕС, съобщи БНР.

България беше една от едва шестте страни в блока, които първоначално не проявиха интерес към участието в процедура за доставяне на медицински маски и защитно облекло, но се присъедини със закъснение към поръчката след разговор между премиера Бойко Борисов и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

С присъединяването си България ще има възможност да участва в нови процедури по реда на Рамковото споразумение и в същото време запазва възможността да предприема действия самостоятелно, за да осигури мерки за противодействие на COVID-19 и предпазване на населението.

Както Свободна Европа вече писа, по информация от правителствената пресслужба до забавянето на присъединяването от страна на България се е стигнало, тъй като ЕК не е изпратила официален превод на български език за съдържанието на обществената поръчка за маски и облекло.

В сряда говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер съобщи пред БНР, че България ще участва в следващи общи поръчки за защитно облекло, за диагностични тестове и за обдишващи апарати. Комисията подготвя нови поръчки за предпазни средства за очи и маски. От вторник тече шестдневен срок за набиране на оферти за обдишващи апарати и тестове.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG