Връзки за достъпност

Извънредни новини

След вето от Радев: ГЕРБ се отказва да фиксира цените и да наказва за "невярна информация"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

ГЕРБ ще се откаже от два от спорните текстове в приетия в петък вечерта Закон за мерките по време на извънредното положение. Това са предвиденото фиксиране на цените, както и наказанията за разпространяване на “невярна информация”. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция.

Два часа по-рано президентът Румен Радев съобщи, че налага частично вето върху закона заради несъгласие с идеята за фиксиране на цените, за наказания за "невярна информация", както и за даване на полицейски правомощия на армията по време на извънредното положение, обявено на 13 март заради пандемията от коронавирус. Към неделя следобед доказаните случаи в България са 185.

Румен Радев определи още като “крайно рестриктивни” мерките срещу разпространението на коронавируса, а в мерките за подпомагане на икономиката видя пропуски. По тази причина той обяви, че връща закона на парламента. Народното събрание трябва да се събере в понеделник, за да разгледа закона отново, преди той да влезе в сила.

Бойко Борисов обясни пред журналисти, че Радев услужливо е пропуснал да каже, че единият текст, който връща – за фиксирането на цените, е по предложение на “неговата партия БСП”.

Цените и информацията

Текстът, който парламентът прие, въвежда “замразяване” на цените на нивата, които са били в последните три месеца преди извънредното положение заради коронавируса. В пленарна зала текстът беше предложен от БСП, отхвърлен при първите обсъждания, но прегласуван по идея на ГЕРБ.

ГЕРБ ще се откаже и от въведените наказания за разпространение на “невярна информация” - парични глоби и затвор. По думите на Борисов действително не може да се каже какво е невярна информация. Той обясни, че идеята е била "да не може някой да съобщи лъжи, че примерно 1000 души са умрели от коронавируса, а правителството крие”.

Бойко Борисов каза пред медиите, че е изненадан от реакцията на президента, тъй като всеки ден му е докладвал какво прави правителството. Премиерът твърди, че днес в 10 часа, два часа преди изявлението за ветото, е говорил с Радев и са обсъдили връщането на закона.

Президентът го е уведомил за два от аргументите си за връщане на закона - частта за фиксираните цени и възможността за санкции при разпространение на невярна информация. "Казах му, че ще ги прегласуваме тези текстове, защото аргументите са му правилни", увери Борисов.

Проява на егоцентризъм”

Според Борисов никой “няма да праща армията” никъде и не изземва функциите на върховен главнокомандващ на президента. Мярката с даване повече правомощия на военните се прави, за да могат те да се включат в мерките, които държавата взема срещу COVID-19.

Министър-председателят коментира, че обръщение на президента е "проява на популизъм, егоцентризъм и политически ПР".

По повод критиките, че правителството няма нито една конкретна икономическа мярка в защита на социално слабите, Борисов обясни, че в нито една страна няма нищо конкретно, а само намерения. "Ако сме безотговорни и популисти, веднага ще дадем парите. Защо по време на служебното правителство Радев не даде парите за грипените на медицинските сестри", попита той.

4000 души в болниците”

По време на пресконференцията си министър-председателят каза, че държавата се подготвя в пика на епидемията в болниците да има 4000 души.

“Готвим се за пика на епидемията, когато в болниците ще имаме 4000 болни с коронавирус. Сега те са 30”, заяви Борисов.

Изказването му е първата официална прогноза за евентуален брой нуждаещи се от хоспитализация в пика на епидемията от COVID-19.

Според официална справка, предоставена на Свободна Европа от Министерския съвет преди две седмици, България разполага с 2063 легла за интензивно лечение и с 1463 машини за обдишване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG