Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: Без таван на цените и без санкции за разпространение на невярна информация


Депутатите приеха ветото на президента върху закона, който гласуваха в спешен порядък в петък късно вечерта
Депутатите приеха ветото на президента върху закона, който гласуваха в спешен порядък в петък късно вечерта

Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев върху части от Закона за извънредното положение. По този начин отпаднаха текстовете, които предвиждаха таван за цените на стоките и услугите, както и предложението за тежки санкции, включително и затвор, за „разпространяване на невярна информация“.

Ветото на президента подкрепиха 188 народни представители, 14 бяха против, а 56 се въздържаха.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Към момента има установени 190 случая на заразени, а трима души починаха. Още по темата можете да видите тук.

Промените, които бяха гласувани в петък от депутатите, предвиждаха поправки в Закона за защита на потребителите, които задължават всички стопански субекти да предоставят на населението стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните на предлаганите от тях през последните три месеца, преди настъпването на извънредното положение.

Предвидените санкции при нарушения бяха в размер на 5% от оборота на дружеството за предходната година, а за физически лица - глоба между 20 и 100 хил. лева.

Окончателно отпадна и текстът, предвиждащ наказания при разпространение на „невярна информация“ за разпространение на заразна болест. Отхвърлените допълнения в Наказателния кодекс, предвиждаха лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест. Поправката беше гласувана по предложение на ГЕРБ.

"Законът атакува свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. Затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор“, каза в неделя Радев, по време на изявлението, с което обяви налагането на частичното вето над закона.

Няколко часа по-късно на продължил повече от час и половина брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви, че управляващите ще се откажат от двата спорни текста от Закона за извънредното положение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG