Връзки за достъпност

Извънредни новини

По улиците на Ухан отново има хора. Китайската провинция Хубей се връща към нормален живот


Градският транспорт в Ухан е отново в движение, макар и частично
Градският транспорт в Ухан е отново в движение, макар и частично

Китайската провинция Хубей, която стана епицентър на епидемията от коронавирус, тръгнала от столицата ѝ Ухан и разпространила се впоследствие в страната и целия свят, постепенно започва да отменя ограничителните мерки, действали в последните месеци, предаде Ройтерс. Хората, които досега бяха под принудителна карантина, са призовани да се върнат на работа възможно най-скоро.

Причината е, че местните здравни власти не са регистрирали нови заболели от COVID-19, заради което понижиха епидемичния риск за Ухан от "висок" на "среден". Според официалните данни общият брой на заразените с вируса в континентален Китай е 81 218, а починалите към вторник са 3281.

Въпреки че последните три жертви са от последното денонощие, две от които именно в Ухан, провинция Хубей започна да се връща към нормален ритъм на живот в сряда. От полунощ беше облекчен контролът върху автомобилния трафик, а на 8 април предстои да бъде отменена карантината в столицата на провинцията, която беше най-засегната от епидемията.

Здравната комисия на Хубей обаче уточни, че премахването на ограниченията за напускане на провинцията не важи за хора, които са болни или в недобро здраве. Останалите хора ще могат да напускат територията ѝ с влак или автобус. Вече дори е отворена за туристи планината Удан, която е едно от най-живописните места в Хубей

Това е много важен етап от войната на Китай срещу епидемията, защото сега Пекин ще може да се съсредоточи върху пресичането на потока от привнесени от чужбина случаи на коронавирус и върху съживяването на икономиката си, отбелязва Ройтерс. По данни на китайските власти около 474 от случаите на инфекции са били привнесени.

За да се избегне евентуално ново увеличение в броя на случаите на коронавируса властите, затягат правилата за карантина и скрининг за всички пристигащи по международните летища. Пекин вече отклонява самолетните полети към други градове. По официални данни към вторник в Китай са регистрирани общо 47 нови случая на коронавирус, всичките при хора, прибиращи се от чужбина. Предишния ден бяха 78, съобщи Националната здравна комисия на страната, цитирана от БТА.

Световната здравна организация обяви ситуацията с коронавируса за пандемия. Към сряда заразените в света са над 430 хиляди, починалите доближават 20 хиляди. България е в извънредно положение от 8 март. Заразените са 220, а починалите трима.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG