Връзки за достъпност

Извънредни новини

За какво могат и за какво не могат да ви глобят полицаите


police - Sofia - Bulgaria - coronavirus - covid19 - measures
police - Sofia - Bulgaria - coronavirus - covid19 - measures

Мога ли да ходя до магазина всеки ден или трябва да е веднъж на три дни, както каза началникът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски? Мога ли да отида заедно с друг човек или това е "струпване"? Къде да разходя кучето, за да не ме глобят?

Това са само част от въпросите, които си задават много хора след поредицата от забрани и многобройните изказвания пред медиите на представители на властите.

Верните отговори на всички тези въпроси са в заповедите, които министърът на здравеопазването издава.

България е в извънредно положение от 13 март. То бе обявено заради пандемията в от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 370 заразени и осем починали.

Законът за извънредното положение дава право на здравния министър Кирил Ананиев да предписва изолация, да ограничава режим на експлоатация на различни обекти, както и да въвежда ограничаване на движението вътре и извън населените места. Санкцията за неспазване на тези заповеди беше от 5000 лева. След няколко седмици критики, че всички глоби са на една стойност, а степента на нарушенията варира - от разходка в парка до нарушена карантина, парламентът промени закона на 6 април. Най-тежката санкция от 5000 лева остана само за неспазване на задължителна карантина.

В следващите редове отговаряме на някои от често задаваните въпроси, а отговорите намерихме в законите и в заповедите на здравния министър.

Може ли да ви провери полицай?

Полицаите могат по всяко време да проверяват граждани, а гражданите са длъжни да им предоставят документ за самоличност. Едно от основните правомощия на полицята е да охранява обществения ред. В тази връзка при определени ситуации тя има право да разпръсква големи групи от хора.

Разходката на повече от двама души по улица обаче не представлява нарушаване на обществения ред. Подобно ограничение засега не присъства в заповедите на здравния министър Кирил Ананиев.

Можете ли да ходите по улиците?

Да, можете. Важно е обаче, че експерти съветват в условия на епидемия излизанията да бъдат максимално разредени. Въпреки това самото излизане не е нарушение на мерките, въведени до момента. Ако ви спрат на улицата, няма основание, на което да бъдете глобени с 5000 лева.

Можете ли да посетите нехранителен магазин?

Въпреки че излизането не е препоръчително, на практика можете да посетите нехранителен магазин. Министерството позволи "всички търговски дейности", които не са посочени в заповедта (РД-01-124/ 13.03.2020) , да "продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенни изисквания". Заповедта спира работа само на магазините за нехранителни стоки в големите търговски центрове. Т.е. всички търговски обекти извън моловете могат да работят, а достъпът до тях би следвало да бъде безпрепятсвен.

Можете ли да отидете в парка?

Не, не можете. През парковете дори не можете да преминете, защото полицията ограничава достъпа.

Забраната (въведена със заповед РД-01-143. 20.03.2020) е в сила повече от 10 дни. Според текста се забраняват "посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места".

Това означава, че дори не можете да премиете през парка, ако най-краткият ви маршрут до работното място минава през част от зоните с ограничения. При нарушение органите на реда могат да ви санкционират.

Парковете, градски градини и съоръженията на открито, наред с детските площадки в повечето населени места са определени със заповед на кмета. В София, по искане на Йорданка Фандъкова, това направиха и районните кметове.

Проверка на район "Триадица", в който влиза бул. "Витоша", показва, че пешеходната улица не е сред „забранените“ за преминаване зони. Но според заповед на районния кмет Димитър Божилов ако се намирате на бул. "Витоша" 14 или на бул. "Витоша" 150, подлежите на глоба, защото там има детски площадки или спортни съоръжения.

След законовите промени от април ако физическо лице наруши забраната за разходка в парка се глобавя от 300 до 1000 лева. При повторно нарушение размерът на санкцията скача от 1000 до 2000 лева.

Къде може с куче?

Веднага след публикуването на заповедта, която ограничи влизането в парковете, здравният министър Кирил Ананиев даде пресконференция. На нея той обясни, че забраната не включва собствениците на кучета, които могат да извеждат любимците си за кратка разходка „в паркове и градинки“.

Подобен текст обаче в заповедта не присъства. Той бе публикуван само като прессъобщение от здравното министерство. Така че „разрешението“ не присъства официално в заповедите. Ето защо ако разхождате кучето си в парка, формално подлежите на глоба. Устното разрешение на министъра и последвалото прессъобщение не могат да послужат за доказателство пред полицията.

Може ли да се събират повече от двама души?

След изказването на ген. Мутафчийски, че „струпването на повече от две лица навън не е разрешено“ в социалните мрежи заваляха въпроси и дали може „полицията да разделя граждани, ходещи заедно по улиците“. Краткият отговор е „не“, поне според заповедите на здравния министър.

Подобно ограничение бе въведено със заповед от 17 март. Текстът гласи, че "не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места".

Два дни по-късно - със заповед от 19 март, тази забрана е отменена и е въведено задължение за всички "собственици или управители" на обекти "с обществено предназначение или други обекти, които предоставят услуги на гражданите", да не допускат събирането на "повече от две лица над 60-годишна възраст" както в помещенията, така и в прилежащите площи на открито, като "указват необходимостта да се спазва дистанция от най-малко 1-1.5 м. между лицата. Т.е. става дума за забрана за събиране на повече от двама души над 60 години в супермаркет, например.

Задължителна ли е маската?

Експертите съветват предпазни маски да бъдат носени на обществени места. Ето защо в понеделник със заповед здравният министър Кирил Ананиев направи носенето на маски задължително.

Ген. Мутафчийски добави във вторник, че това изискване ще важи от събота сутрин, за да могат всички граждани да се снабдят с предпазни средства. Тъй като с изказване заповед не може да се измени бе направено уточнението, че тя ще се редактира.

Няколко часа по-късно обаче от Министерството на здравеопазването отмениха изцяло заповедта. Така носенето на маски не е задължително. Причината се оказа разделеното обществено мнение по темата.

XS
SM
MD
LG