Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата поема осигуровките от работодателите по 60/40. Край на глобите от 5000 лв.


Депутатите заседаваха повече от 12 часа по промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение
Депутатите заседаваха повече от 12 часа по промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение

Пълният размер на осигуровките за работниците ще бъде поет от държавата по схемата „60 на 40“. Това решиха депутатите след продължило над 12 часа заседание, завършило малко преди полунощ в понеделник. На него беше разгледан предложеният от правителството на 24 март икономически пакет за подпомагане на бизнеса, пострадал заради епидемията от коронавирус, както и поправки в закона за извънредното положение.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

"По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет., гласи новият текст.

Досега се предвиждаше държавата да поемe само 60% от заплатите на работниците, като социалните вноски се дължаха към бюджета от работодателя и от работника. След промените само служителите, чийто заплати ще бъдат покрити по схемата 60/40 ще дължат вноски на държавата, както и данък от 10%.

За да се осигури финансово преминаването през кризата депутатите приеха и актуализация на бюджета за 2020 г. Както през изминалата седмица беше предложено от кабинета, в края на годината е предвиден дефицит от 3.5 млрд. лева и увеличаването на тавана на държавния дълг до 10 млрд. лева.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват и още 700 млн. лв. за банкови гаранции за банката. Те ще служат като гаранции пред търговските банки за отпускането на нисколихвени кредити на фирмите, както и за безлихвени заеми за работниците в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се. Заемите ще са в размер до 1500 лева в три поредни месеца. Гратисният период за връщането им е от 5 години, а срокът на погасяване - 10 години.

По-ниски глоби

Народните представители намалиха и глобите, налагани за неспазване на мерките по време на извънредното положение. За разходка в парка санкцията става от 300 до 1000 лв. при първо провинение и от 1000 до 2000 лв. при повторно. Досега на всеки нарушител беше налагана глоба от 5000 лв., като тази санкция се запазва за хората, които нарушават задължителната карантина.

Гласувано беше също и лицата на висши публични длъжности да могат да подават имуществените си декларации пред антикорупционната комисия - КПКОНПИ вместо до 15 май, в срок до един месец след края на извънредното положение.

Държавни и местни органи, съвети, комитети, комисии, включително органи на управление или контрол на фондове, ще могат да провеждат заседанията си онлайн, но при спазване изискванията за кворум и лично гласуване. Тези институции ще могат да приемат решения неприсъствено.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG