Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Разглеждаме най-негативния сценарий“. 10 млрд. лимит на дълга и 3.5 млрд. дефицит в ревизирания бюджет за 2020 г.


Владислав Горанов
Владислав Горанов

Дефицит от 3.5 млрд. лв., лимит за нов дълг 10 млрд. лв. и 6 млрд. лв. по-малък БВП спрямо прогнозираните 126.8 млрд. лв. през есента. Това реши на свое извънредно заседание в понеделник вечер Министерският съвет във връзка с ревизирането на бюджета за 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание във вторник.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България заразените към 31 март са 379, смъртните случаи са девет, а 17 са оздравелите.

Заложеният за 2020 г. бюджет трябваше да бъде балансиран – приходите да са равни на разходите, а лимитът на дълга беше заложен на 2.2 млрд. лева.

Заради извънредното положение в страната се очаква неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер от 2,44 млрд. лева, което засяга всички основни данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, социално-осигурителни вноски и други.

Преизчислението на БВП с 6 млрд. по-малко означава, че той трябва да достигне 120 млрд. 689 млрд. лева, в сравнение с БВП за 2019 г., който беше в размер на 118.669 млрд. лева. Това означава, че Министерството на финансите очаква ръст в икономиката, въпреки предупрежденията от рецесия по света, съобщава Капитал.

На пресконференция във вторник финансовият министър Владислав Горанов заяви, че приетият от правителството проект отразява най-негативния сценарий за развитие на кризата.

„Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината“, каза той и добави, че консервативното планиране и добрата фискална политика на държава в последните години дава възможност за вземането на тези мерки.

По думи на министъра се очаква нивото на безработица да се увеличи с 2%, като по данни на Агенцията по заетостта към момента нейното равнище е 6.3%.

Ако най-негативният сценарий за спад на икономиката с 3% се осъществи, възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на годината и да продължи през 2021 г.

„В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание“, каза още финансовият министър и поясни, че, за да се говори за рецесия трябва да бъде отчетен спад в поредни тримесечия, но има очаквания за това.

От правителството вече са разговаряли с партиите, които са част от парламентарното мнозинство, а във вторник ще бъдат проведени и разговори с опозицията.

До момента от началото на годината вече беше емитиран нов държавен дълг за 800 млн. лева и се очаква на 6-и април финансово министерство да излезе с още една емисия от 200 млн. лева на вътрешния пазар.

В ревизирания бюджет се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет към бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ в размер на 1,43 млрд. лева, от които 1 млрд. са допълнителните разходи, а 430 млн. са заради очакваното неизпълнение по приходите за бюджета на ДОО.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG