Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задължителни или не? По-важният въпрос за маските е дали помагат


Председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, 13 март 2020 г.:

„Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките.“

Председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, 22 март 2020 г.:

„Ако на възрастните хора им дадем маски и им кажем „излезте навън“, това означава да ги обречем на смърт“.

Член на Медицинския съвет към Министерския съвет доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, 21 март 2020 г.:

„Аз, за 38 години, никога не съм носил маска.“

Дебатите по темата продължиха до понеделник, 30 март 2020 г., когато Министерството на здравеопазването каза в своя заповед:

"Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице."

Край.

(Допълнение - във вторник заповедта на здравния министър беше отменена - б.р.)

Затрудненията на отговорните институции да излъчат еднозначно послание относно мнението и плановете си или действията, които гражданите трябва да предприемат или да не предприемат, далеч не се изчерпват с въпроса да се носи или да не се носи предпазна маска.

„Откъде да ги купя?"

Решението на Министерството на здравеопазването да сложи точка на дилемата, обаче, сякаш развълнува социалните мрежи по-силно от някои други мерки. Вероятно поради съвсем реалния проблем, че на много места в страната маските са дефицитна стока.

„Откъде да ги купя? Или са започнали да ги раздават безплатно и не съм разбрал?“, пита един потребител във Фейсбук, а друг добавя: „А как да обиколя, за да открия къде се продават?“ Отговарят му „Можеш – срещу 5 бона :D”

Вълненията са основателни, но отговорът как – оперативно – да се справим с изпълнението на заповедта, ще трябва да дойде от тези, които са я издали. Срещу заповедта вече има една жалба пред Върховния административен съд - с мотива, че "държавата не е създала условия за изпълнение на тази заповед, а неспазването ѝ може да доведе до санкции в огромни размери".

Целта обаче на тази мярка (както и на всички останали от изминаващия месец) е да осигури максимално забавяне на разпространението на епидемията от COVID-19 на територията на страната. И точно затова по-значимият въпрос е дали тази мярка е ефективна.

Помагат ли маските?

Отговорът не е еднозначен. Налични са научни данни както за ефективността, така и за противопоказанията за носене на предпазна маска. Общият извод е, че носенето на неправилна маска или пък носенето по неправилен начин може да повиши риска от заразяване. Като цяло обаче маските са част от битката със заразните болести.

Изследване на ефективността на домашно ушитите маски на Университета Кеймбридж от 2013 г. тества различни материи, от които може да се ушие домашна маска. Тестовете са проведени с два вида вирусни частици – едните са десет пъти по-големи от настоящия коронавирус, а другите – пет пъти по-малки. Резултатите показват, че най-ефективни и в двата случая са хирургическите маски.

Следващата най-непропусклива материя, със съвсем малка разлика, е тази на торбичките за прахосмукачка. Повече от 10% по-ненадеждни са памучните варианти, от които най-ефективна все пак е кухненската кърпа от твърд памук, следвана от памучна тениска и калъфка за възглавница. Кухненските кърпи имат и друго предимство – предпазната им функция се повишава, когато пластовете са два. Това не важи при тениските и калъфките за възглавници.

Друго проучване, проведено във Виетнам, установява, че когато се носят в болнична среда и високорискови отделения, текстилните маски водят до по-висок риск от заразяване на персонала от обикновените медицински маски. Като възможни причини се изтъкват лоша филтрация, неправилно почистване и съхранение, увеличено задържане на влага и чрез това – на патогенни частици.

Какво казва СЗО?

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) казват, че носенето на медицинска маска е една от мерките, които могат да намалят разпространението на вируса. Сама по себе си обаче маската не може да ни предпази, а ако я носим неправилно, може да е безсмислено. Тъй като може да ни провокира по-често да пипаме лицето си, може да стане и причина да се заразим по-лесно. Затова носенето на маски се препоръчва за хора със симптоми, за хора, оказващи грижи за болни, и за медицински лица. СЗО не споменава нищо за маските самоделки, с които повечето от нас ще се окичат днес.

Независимо дали към момента носенето на маски е задължително или не, ето някои препоръки, които могат да ви бъдат от полза:

  • Независимо каква е маската, преди поставянето ѝ ръцете трябва да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант/алкохол-съдържащи кърпички. След поставянето на маската докосването ѝ трябва да се избягва.
  • Еднократните медицински маски се поставят с белия слой към лицето и цветния слой навън, като покриват носа, устата и брадичката. Целта е да се сведат до минимум пролуките между маската и лицето. Носят се от 2 до 4 часа, като този срок се скъсява, ако кашляте, кихате или пипате маската си с ръце. След употреба се изхвърлят.
  • Текстилните маски трябва да се носят възможно най-кратък срок. След употреба, преди повторно носене, трябва да се перат при температура над 60 градуса, да се сушат в сушилня и/или да се гладят, за да се гарантира дезинфекцията им.
  • Препоръчва се говоренето при носене на маска да се сведе до минимум, за да се намали кондензацията, която намалява ефективността ѝ.
  • При сваляне на маската, тя трябва да се хване в задната част (при връзките или ластиците), а не в предната, при лицето. Еднократните маски следва да се изхвърлят, а текстилните – да се изперат. След това ръцете трябва да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант или алкохол-съдържащи мокри кърпички.

България е в извънредно положение от 13 март. То бе обявено заради пандемията в от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 370 заразени и осем починали.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG