Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирус в парламента. Всички депутати минават тестове след като техен колега се оказа с COVID-19


Хасан Адемов заедно с председателката на бюджетната комисия по време на заседание на комисия този месец
Хасан Адемов заедно с председателката на бюджетната комисия по време на заседание на комисия този месец

Има народен представител с установен положителен резултат за коронавирус. Това е д-р Хасан Адемов от ДПС, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг в сградата на парламента в 23:30 часа във вторник.

В сряда и четвъртък останалите 239 народни представители трябва да бъдат тествани за COVID-19. В четвъртък е насрочено заседание във връзка с актуализацията на бюджета.

"Постъпва в болница". Това е единственият коментар по случая на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. В сряда сутринта той обясни, че не е упълномощен от Адемов да дава информация за здравословното му състояние.

"Веднага след като бях информирана от колегата Адемов, потърсих контакт с Националния оперативен щаб, от там препоръчаха, предвид предстоящото събиране, гласуване, дебатиране в пленарна зала, всички народни представители да минат през тест за коронавирус", каза Цвета Караянчева.

В четвъртък предстоят и тестове на всички хора от администрацията на Народното събрание, които са били в контакт с д-р Адемов, както и на квестори, служители на парламента, шофьори, стенографи, които са в непрекъснат контакт с народните представители. След това Караянчева ще реши дали да се проведе заседанието.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Хасан Адемов е народен представител от Движението за права и свободи - партията, за която традиционно гласуват повечето представители на турското малцинство в България. Той е избиран за депутат на всички парламентарни избори от 1997 г. насам. В правителството на Пламен Орешарски (БСП и ДПС) от 2013 до 2014 г. Адемов е министър на труда и социалната политика. В момента е председател на социалната комисия в парламента.

Народното събрание реши на 26 март да не провежда заседания заради епидемията от коронавирус и да се събира само във връзка с извънредното положение. Министерският съвет прие проект за промяна на Закона за държавния бюджет за 2020 г. и заради това председателят на парламента Караянчева свика заседание за 2 април, четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG