Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещата са под контрол". Как страните от ЕС са подценили пандемията и са подали неверни сигнали до Брюксел


Зала за пациенти, нуждаещи се от обдишване в италианска болница. 9 % от заразените с коронавирус в Италия са медици. Страната има съществен недостиг дори и на маски за медицинския персонал.
Зала за пациенти, нуждаещи се от обдишване в италианска болница. 9 % от заразените с коронавирус в Италия са медици. Страната има съществен недостиг дори и на маски за медицинския персонал.

Месец преди Европа да пострада от недостиг на маски, респиратори и тестове, държавите от Европейския съюз (ЕС) са съобщили в Брюксел, че нямат нужда от допълнителни запаси и че здравните им системи са подготвени. Новината съобщи Ройтерс, като се позова на документи на ЕС.

Няколко седмици след тази оптимистична преценка Европейската комисия (ЕК) е установила, че страните от ЕС имат нужда от 10 пъти повече материали спрямо това, с което обикновено разполагат.

Епидемията от COVID-19, която започна от китайската провинция Ухан през декември 2019, беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) за глобална заплаха на 30 януари 2020, а за пандемия - на 11 март.

До този момент в света има близо 1 милион души, заразени от вируса, а над 47 000 са починали, както сочи тази карта на разпространението на болестта. В България заразените са 449, а десет души починаха от заразата.

Документи на ЕС, с които Ройтерс разполага, показват, че правителствата в Европа може да са влошили ситуацията, след като са надценили капацитета си за посрещане на тази криза.

На 5 февруари, по време на среща с дипломати от страните членки, представител на ЕК съобщава, че "нещата са под контрол". По това време вече са минали две седмици, откакто 60 милиона души от китайската провинция Хубей са поставени под стриктна карантина в домовете си.

"Подготовката на страните членки е на добро ниво, повечето са въвели [нужните] мерки" за откриване и третиране на COVID-19, казва представителят на ЕК, като се позовава на твърденията на националните пратеници, сочи стенограма, видяна от Ройтерс. Запитан дали този документ говори за твърде бавна европейска реакция, говорител на ЕК отговаря така: "През януари Комисията предложи помощ на страните членки".

Европейските правителства са започнали да осъзнават тежестта на ситуацията през март, но вместо да потърсят решението в съвместни действия, повечето са предприели протекционистки стъпки, забраняващи износа на медицински изделия към съседните страни, пише агенцията.

В момента Италия има само част от общо 90-те милиона маски, от които медиците й се нуждаят месечно. Едва миналата седмица Франция поръча над един милиард маски, а индустрията адаптира производството си, за да може да осигури респиратори.

Хронология на събитията

На 31 януари - ден след като СЗО обявява коронавируса за глобална заплаха - пратеници на здравните министерства на страните от ЕС заявяват пред ЕК, че не се нуждаят от повече медицински изделия, сочи стенограмата. "До този момент нито една страна не е поискала да й се помогне с допълнително оборудване", се казва в стенограмата, като се посочва, че четири държави все пак са предупредили за възможността при тях да възникне такава нужда, ако ситуацията се влоши. Четирите държави не са посочени.

На 5 февруари ЕК представя оптимистичните си изводи за това как страните са подготвени за борба с епидемията.

На 28 февруари - месец след първото предложение за помощ, дошло от ЕК и след поне две срещи, на които правителствата са подканени ясно да посочат своите нужди - Комисията лансира програмата си за обществена поръчка за маски и други изделия.

Правителствата на страните членки са уверили Брюксел в това, че медиците са добре обучени за това как да действат с пациенти, заразени с COVID-19. Но Италия е посочила, че само е предупредила медиците си да носят маски, когато контактуват с пациенти, предполагаемо заразени с вируса.

В момента близо 10 000 италиански медици са заразени. Това представлява 9 % от всички случаи в страната.

На 4 февруари специалисти по здравеопазване на страните членки заявяват, че "някои страни започват да изпитват недостиг на тестове".

В момента страните от ЕС са в повсеместен недостиг на тестове и на 18 март беше обявена съвместна обществена поръчка за осигуряването им.

Чак на 13 март възниква за първи път въпросът за нуждата от съвместно придобиване на апарати за обдишване за хора с тежки респираторни проблеми. Това се вижда от стенограма на срещата със здравни експерти на страните членки. На 17 март е пусната такава обществена поръчка.

В средата на февруари Европейската агенция за контрол на заболяванията е определила като "нисък до среден" риска от това, че здравните системи може да се натоварят повече, отколкото капацитетът им позволява. За да се направи този извод, отново е взето предвид казаното от страните членки.

Месец по-късно институцията е обновила изводите си с твърдението, че в средата на април нито една европейска страна няма да има достатъчно легла за интензивно лечение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG