Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво ще се промени в закона за извънредното положение


Сред депутатите също има заболели от коронавируса
Сред депутатите също има заболели от коронавируса

Лицата на висши публични длъжности ще могат да подават имуществените си декларации пред антикорупционната комисия вместо до 15 май, в срок до един месец след края на извънредното положение. Това предвижда предложение за промяна на Закона за мерките по време на извънредното положение, внесено от депутати от управляващата партия ГЕРБ.

Проектът за изменения на закона предвижда също държавните и местните органи да могат да заседават от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на техните членове по време на извънредното положение. Същото ще важи и за комисии, фондове и съдилища.

Извънредното положение беше въведено на 13 март заради разпространението на новия коронавирус в България. То трябваше да продължи до 13 април, но правителството предложи то да бъде удължено до 13 май.

Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Законопроектът предвижда прецизиране на текста в закона за извънредното положение, който целеше да спре сроковете по неустойки и наказателни лихви при забавяне на плащанията по кредити, но доведе до възможност фирмите да забавят плащания помежду си. Ако промените бъдат приети, тази възможност ще отпадне, като в текста изрично ще се посочва, че няма да се прилагат договорните последици от забавяне на плащания по договори за кредит и други форми на финансиране от банки или финансови институции.

Освен това предложението предвижда удължаване на срокове за изпълнение на задължения и упражняване на права, когато изпълняването им в срок е възпрепятствано от уважителни причини, свързани с епидемията. За такива се смятат задължителна карантина, постъпване в болница, отсъствие от страната по време на извънредното положение. Така когато гражданин или фирма не може да изпълни задължение в нормативно или административно определен срок поради някоя от тези причини, той ще трябва да подаде мотивирано искане до компетентния орган, който следва да определи нов срок.

Законопроектът предвижда също увеличаване на размера на дохода на длъжник, който не подлежи на принудително изпълнение. Вместо трудово възнаграждение, пенсия или стипендия размер до 250 лв. месечно, няма да може да се запорира или отнема доход до размера на минималната работна заплата, който в момента е 610 лв.

Предстои законопроектът да бъде обсъден и гласуван на първо четене в парламента в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG