Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май


Предложението за удължаване на извънредното положение бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда
Предложението за удължаване на извънредното положение бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда

Министерският съвет (МС) предложи на Народното събрание удължаване на срока на извънредното положение заради пандемията от коронавирус до 13 май. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда.

В България е в сила извънредно положение от 13 март, като са затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Разрастването на пандемията в целия свят можете да проследите в реално време тук. Жертвите към 1 април са 9, общият брой на доказано заразените е 419, а 20 са излекуваните.

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19 като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна“, се казва в съобщение на правителството.

Министерският съвет се позовава и на данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които рискът от повсеместното разпространение на коронавируса в рамките на общността е умерен. Той би се запазил на това ниво „единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС“.

От центъра напомнят, че рискът за хората на над 60-годишна възраст и за тези с хронични заболявания е висок. Препоръката за запазване на строги ограничителни мерки е и с оглед заключението на експерти, че през следващите седмици здравните системи на държавите членки на ЕС ще достигнат максимално натоварване.

В последните дни Великобритания, Франция и Испания отбелязаха рекордни ръстове на броя на заболелите и смъртните случаи, а на много места болниците работят на предела на капацитета си.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG