Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати: Кремъл ще поиска отмяна на сакциите в замяна на помощите от Русия за COVID-19


Русия може да се опита да изтъргува помощта, която предоставя на различни страни във връзка с коронавируса, срещу отмяна на санкциите, които й бяха наложени. За това предупреждава писмо на 19 евродепутати, сред които е и българският представител Александър Йорданов. Писмото е изпратено до лидерите на европейските институции.

Санкциите срещу Русия бяха наложени след военната интервенция на страната в съседната й Украйна и анексията на украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. Оттогава Москва полага усилия да предизвика отмяната на тези мерки, които доведоха до големи икономически загуби.

"Ние се стремим да предотвратим всяка възможност за преразглеждане или премахване на санкциите на ЕС срещу Руската федерация поради пандемията", пишат 19-те евродепутати в писмото си, с което Радио Свободна Европа разполага. "Научаваме, че руските власти могат да се опитат да променят позицията на ЕС и на ръководствата на държавите членки по въпроса за санкциите, като предприемат пиар кампании от типа на изпращане на слабо приложима хуманитарна помощ в Италия и неправилно тълкуване на изявления на представители на ООН", се казва още в писмото.

Международната помощ за справяне с COVID-19 е една от водещите теми в света, откакто на 11 март Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от новия коронавирус. В края на седмицата стана ясно, че Европейският съюз отпуска 2.77 трилиона евро, за да противостои на ефекта от пандемията. Това е­ най-мащабната сума, която съюзът е отпускал за справяне с която и да било криза досега.

В края на март Вашингтон отпусна близо 274 милиона долара за основните засегнати от вируса страни, преди самите САЩ да се озоват в епицентъра на пандемията.

Русия изпрати в Италия и САЩ самолети със защитни облекла, маски и друго оборудване за лична защита. По-късно Държавният департамент на САЩ обяви, че става дума за доставка, платена от Вашингтон. Италианският печат публикува репортажи за негодността на 80% от доставките до Италия, но официално потвърждение на това твърдение до този момент няма.

В писмото на евродепутатите не се посочва каква е причината да предполагат, че Русия ще поиска отмяна на санкциите в замяна на предоставената помощ. Според източник на Радио Свободна Европа обаче писмото е предизвикано от обръщението на руския президент Владимир Путин към лидерите на страните от Г-20, в което той предложи да отпаднат всички международни санкции. Тази идея после беше повторена и от Константин Косачов, който е председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията.

В писмото се посочва, че санкциите срещу Русия "могат да бъдат преразгледани само ако се постигне съществен напредък в спазването на споразуменията от Минск". Става дума за споразумения, подписани през септември 2914 и февруари 2015 г., които предвиждат изтегляне на войниците и военната техника от Източна Украйна и допълнителни действия за осигуряване на мира в района. Споразуменията не се спазват.

"Трудно е да се вярва на Русия", пишат евродепутатите в писмото си и се позовават на "изявления на руски лекари, обвиняващи руското правителство в прикриване на епидемията от коронавирус в страната, като по този начин не предоставят необходимата подкрепа на здравния сектор за лечение на пациентите".

Документът завършва с твърдението, че "докато Русия отрича и крие данни за действителното разпространение на COVID-19 в страната, изкривявайки данните за глобалната трагедия в името на политическа изгода за себе си, и докато продължава агресивните действия срещу съседните държави и тяхното население, санкциите на ЕС са сред малкото налични мерки, с които Русия да бъде държана отговорна и да бъде възпирана от по-нататъшно нарушение на международното право и от опити да подкопае нашите европейски ценности и демокрация".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG