Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов нареди Стоян Мавродиев и бордът на ББР да бъдат уволнени


Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и целият ѝ директорски борд ще бъдат освободени по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това обяви самият той в сряда сутринта. Причина за решението му е отпуснат от ББР кредит в размер на 75 млн. лв. на фирмата с приходи от 2000 лв. „Свети Георги Груп“, свързана с дружеството за събиране на дългове „С. Г. Груп“.

„Един въпрос, който не ми задавате, но искам да кажа - възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда“, обяви Борисов по време на съвместния си брифинг с националния оперативен щаб за противодействие на коронавируса в сряда сутринта.

България е в извънредно положение от 13 март заради разпространението на пандемията от COVID-19. Към сряда сутринта броят на потвърдените случаи на заразени е 581, починалите са 23, а оздравелите са 42 души. Първият случай на заразен с вируса в страната беше потвърден на 8 март. Тук можете да следите ситуацията в България. В световен мащаб заразени са на 1.4 млн. души, броят на жертвите надвишава 82 000, а излекуваните са повече от 302 000. Тук можете да следите данните в реално време.

Българската банка за развитие ще има основна роля в изпълнението на икономическите мерки за подпомагане на бизнеса за справяне със ситуацията. ББР ще получи допълнително 700 млн. лв., с които да предоставя гаранции пред търговските банки за вземане на заеми от фирмите и да гарантира отпускането на безлихвени кредити до 1500 лв. за работниците, които са в принудителен неплатен отпуск.

Случаят с кредита за 75 млн. лв. беше описан в понеделник от „Капитал“, вследствие на което ръководството на ББР опит да обясни решението си като част от нова програма на банката, стартирана по нейна инициатива с цел „увеличаване на ликвидността във финансовата система“. От обясненията на Мавродиев стана ясно, че въпросното финансиране щяло да помогне на две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл.

„Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на „С. Г. Груп“, което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях“, заяви Мавродиев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче коментира, че отпускането на кредит от 75 млн. лв. за толкова малка фирма „не звучи добре“ в ситуация, в която се очаква от ББР да помага на бизнеса, пострадал най-сериозно от пандемията от коронавирус.

Последва пресконференция на Мавродиев и колегите му от борда във вторник вечерта, на която те обявиха, че са обект на атака от „олигархични и медийни кръгове“. Главният изпълнителен директор използва случая, за да обяви, че дарява заплатата си и работи про боно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG