Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Мира Иванова и Галя Щърбева са в престой“. Нова телевизия се освобождава от още водещи журналисти


Галя Щърбева и Мирослава Иванова
Галя Щърбева и Мирослава Иванова

Нова телевизия продължава да се освобождава от свои водещи журналисти. Този път официално посочената причина е „извънредното положение“. Заради „необходимостта от икономии в кризата“ свалени от ефир са водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също е свалена от ефир. Освен тях от ефир слиза и репортерът Живко Константинов.

„Казаха ни, че телевизията трябва да направи 30% съкращения. Затова се възползват от члена в Кодекса на труда, който бе въведен с извънредното положение, и първо ни свалят от екран за 15 дни, а след това ще имаме възможност да се запишем на трудовата борса“. Това коментираха неофициално журналистите, които на този етап не желаят да бъдат цитирани с имената им.

„Все пак още имаме отношения с Нова телевизия и докато ги имаме, не е редно да коментираме“, коментираха те. От разговора си с ръководството на телевизията те са разбрали, че „мярката няма да е временна, въпреки че на първо четене изглежда така“. „Защо, ако е временно, ще ни обясняват, че ще имаме възможност да се запишем на трудовата борса“, обясниха още те.

В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 година.

„Можем да ги сложим в престой“

Потърсена за коментар директорката на „Информация“ в Нова телевизия Ива Стоянова коментира: „Не са съкратени. Трудовият кодекс ни дава възможност да ги сложим в престой за 15 дни. Ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата“.

Според приетите промени в Кодекса на труда със Закона за извънредното положение „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

„Отдавна беше ясно“

„Беше ясно, че вървим в тази посока доста отдавна. Така че сега оправданието на ръководството е издържано, иначе трябваше да отговарят на въпроси защо са ни махнали, а тези въпроси след отстраняването на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова са с все по-ясни отговори“, коментираха от екипа „поставен в престой“.

След като братята Георги и Кирил Домусчиеви придобиха собствеността на Нова телевизия, в медията бяха назначени редица журналисти от свързваната с депутата от ДПС телевизия Канал 3, като директорката на новините Миляна Велева, която пое същия ресор, и журналистът Васил Иванов. През 2017 г. Иванов напусна Нова с твърдения, че е бил цензуриран.

През 2019 г. от Нова телевизия бяха освободени редица популярни имена като журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Бяха отстранени и Виктория Бехар и покойната Силва Зурлева. Преди това телевизията се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на сутрешния блок Анна Цолова.

В края на декември миналата година пък стана ясно, че управителят и програмен директор на Канал 3 Ива Стоянова се присъединява към екипа на Нова телевизия като генерален директор „Информация“,

До онзи момент Ива Стоянова беше управител и програмен директор на Канал 3.

В края на януари стана известно, че Нова телевизия е инициирала раздяла с режисьора Валдес Радев, известен със своите кибер карикатури и шаржове на властимащите България.

По същото време Нова бе напусната и от едно от емблематичните си лица Лора Крумова. Тя обяви, че напуска медията, като заяви, че „на фона на процесите там смятам, че това е правилното решение за мен“.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG