Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия одобри схемата "60/40"


Rзпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията

Европейската комисия (EK) одобри схемата за подкрепа на работниците, засегнати от пандемията от коронавируса, известна като „60 на 40“, съобщи пресслужбата на институцията.

Схемата предвижда държавата да поеме 60% от възнагражденията и осигуровките върху тях на служителите в бизнеси, спрели дейността си заради пандемията и наложените противоепидемични мерки. Останалите 40% трябва да бъдат платени от работодателя. Целта на мярката е работниците да запазят работата си. Програмата е на стойност 1,5 милиарда лева (прибл. 770 милиона евро).

Разпространението на коронавируса беше обявено за пандемия от Световната здравна организация на 11 март. В световен мащаб потвърдените случаи до 15 април на обяд са близо 2 милиона. Повече информация за пандемията по света можете да видите на тази интерактивна карта. Доказаните случаи в България до момента са 735, починалите със заболяването са 36. Ситуацията можете да следите тук.

Одобрението на ЕК за схемата „60 на 40“ е необходимо, защото мярката по същество представлява държавна помощ. Обикновено предоставянето на такава се ограничава, защото се смята за несправедливо предимство спрямо конкуренцията.

За да даде гъвкавост на държавите да подкрепят частния сектор в условията на пандемия, Комисията прие Временна рамка за държавната помощ на 19 март. Тя предвижда определени видове помощ, която държавите могат да предоставят, без това да е в нарушение на европейските правила. Комисията е установила, че българската схема отговаря на Временната рамка.

„Българската схема, която одобрихме, ще помогне на хиляди работници да запазят работните си места, а на предприятията да възобновят дейността си веднага щом обстоятелствата го позволят. Работим с държавите членки, за да гарантираме, че това се прави в съответствие с правилата на ЕС“, посочва в изявление изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Одобрението на Комисията е необходимо, за да започне изплащането на одобрените по схемата фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG