Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия отваря магазини и училища. В Испания разрешават време навън за децата


Надпис на магазин в Лудвигсбург, Германия гласящ: "Уважаеми клиенти, отново ни е разрешено да отворим"
Надпис на магазин в Лудвигсбург, Германия гласящ: "Уважаеми клиенти, отново ни е разрешено да отворим"

Германия предприема важни стъпки в действията си по време на пандемията от COVID-19, след като в понеделник редица предприятия, както и малки и средни магазини подновиха работа. В областите Саксония, Берлин и Бранденбург училищата отварят врати за по-големите ученици, на които предстои явяване на изпити, съобщава ДПА.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

Освен предприятията и някои магазини разрешение за работа получиха и автокъщи, магазини за велосипеди, книжарници, а в някои провинции и зоопаркове.

В следващите дни властите ще проведат дискусии и относно постепенното подновяване на работата в яслите и детските градини.

Въпреки взетото решение за разхлабване на мерките канцлерът Ангела Меркел изрази притеснения, че може да се достигне до разваляне на дисциплината, което да предизвика нова вълна на заразата.

„Неспазването на дистанция увеличава риска от нова вълна на заразата и опасността да изпуснем ситуацията не е отминала“, каза Меркел и подчерта, че облекченията са довели до „дискусионни оргии“ кога и как страната трябва да се върне към нормалния начин на живот.

В една от най-тежко засегнатите страни от епидемията – Испания, правителството предвижда да разреши на децата да бъдат пускани за разходка извън домовете си. Те не са излизали навън, след като в страната на 14 март бяха въведени стриктни мерки за напускане на жилищата само при крайна необходимост и за пазаруване.

Очаква се олекотяването на режима да влезе в силна на 27 април. Извънредното положение в Испания беше удължено до 9 май.

Във Великобритания местното правителство обяви нов финансов пакет насочен към подкрепа за новите иновативните компании, които са затруднени в набирането на средства по време на епидемията.

Планът включва механизъм за отдаване на заеми в размер на 500 млн. паунда, както и помощ от още 750 млн. паунда за изследователска дейност и подпомагане на развитието на малките и средни предприятия.

Системата за заеми с държавно участие от 250 милиона лири ще бъде отворена за предприятия, които вече са увеличавали капитала си през последните години. В слуачай, че фирмите не възстановят взетите суми, държавата ще получи част от дяловете в тях.

В Индия в няколко провинциалните райони се разрешава подновяването на някои дейности като производството и работата в сферата на инфраструктурата. Целта е най-бедната част от населението, при която кризата се усеща най-силно, да започне отново да работи.

Облекчението на рестрикциите идва в момент, в който в страната беше отбелязан пик на заразените в рамките на едно денонощие от 1550 нови случая, с което общият им брой в Индия достигна 17 200. Смъртните случаи са 543, съобщава ДПА.

В същото време в най-голямото огнище на заразата в световен мащаб – САЩ се проведоха демонстрации срещу наложените мерки. В щатите Колодаро, Тексас, Охайо, Мериленд, Ню Хемпшир и др., стотици хора излязоха по улиците с искания за сваляне на рестрикциите и завръщане към нормален ритъм на работа и живот. Демонстрантите получиха и подкрепа от президента Доналд Тръмп.

„Това са страхотни хора. Те искат живота си обратно. Животът им бе отнет от тях“, каза Тръмп.

На 10 март Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус COVID-19 за пандемия. Потвърдените случаи в света вече са надвишават 2 милионa и 424 хиляди, починалите са над 166 хиляди, а оздравелите са над 637 хиляди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG