Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отпадат часовите ограничения за влизане в София за работещите


Здравният министър Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев

Отпадат часовите ограничения за влизане в и излизане от София за хората, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, според която работещите ще могат да се придвижват до и от столицата по всяко време срещу декларация, считано от вторник, 21 април.

В петък бяха въведени по-строги мерки за придвижване до и от София. Като причина за решението беше посочено масовото напускане на София от автомобили в последния работен ден преди четирите почивни дни за Великден. Целта на мярката е да се ограничи разпространението на COVID-19 в България.

За пътуващите работници до работните им места беше въведен график - те можеха да минават сутрин през контролно-пропускателните пунктове (КПП) между 6:00 и 8:00 часа, както и обратно между 18:00 и 20:00 часа.

Първият случай на заразен с новия коронавирус в страната беше потвърден на 8 март, а на 13 март беше въведено извънредно положение. Ситуацията в България можете да следите тук. Броят на потвърдените случаи по света е близо 1,5 млн. по данни на университета „Джонс Хопкинс“. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

Заповедта, с която се ограничава влизането и излизането от София, предвижда изключения - за товарния превоз, които трябва да докажат с документи необходимостта от транспорта; автомобилите със специален режим; превозните средства, превозващи граждани, които имат нужда от лечение, като посочват лечебното заведение, в което отиват да се лекуват; както и автомобилите, които превозват медицински лица.

Забраната не важи за аварийните автомобили на електроразпределителните, ВиК и телекомуникационните дружества, както и за служебни автомобили, които превозват работници. Тези разпоредби остават в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG