Връзки за достъпност

Извънредни новини

Принцеса на първа линия. София, която стана доброволец в борбата с COVID-19


Принцеса София като доброволец в болницата „Софияхемет“
Принцеса София като доброволец в болницата „Софияхемет“

Не са много пациентите, които могат да се похвалят, че за тях се е грижила истинска принцеса. Приетите в болницата „Софияхемет“ в Стокхолм са сред малкото, които получават грижи именно от такава.

Шведската принцеса София избра да замени короната си с маска и ръкавици и да помогне на лекарите в борбата с COVID-19. От миналата седмица тя работи като доброволец в болницата „Софияхемет“, където се лекуват част от заразените с коронавирус хора в Швеция. Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са близо 15 000, а жертвите на заболяването са 1580. Повече за ситуацията по света можете да научите тук.

За дейността на принцесата шведското кралско семейство съобщи с кратка публикация в социалните мрежи: „В условията на кризата, в която всички се намираме, принцесата искаше да помогне като доброволец на медицинските професионалисти, които понасят цялата тежест.“

Самата принцеса София публикува в своя личен профил в Instagram снимка на тъмносинята си униформа с бадж с името ѝ. „Изпратена съм в едно от отделенията на болницата, където заедно с други новопостъпили колеги подкрепяме и облекчаваме работата на медицинския персонал“, написа София.

35-годишната принцеса и майка на две деца е преминала през тридневно обучение в университета „Софияхемет“, на чийто управителен съвет тя е почетен член. Средно по 80 доброволци всяка седмица преминават обучение там и стават доброволци в болниците, където помагат в грижата за пациентите.

Сред задачите на доброволците е да дезинфекцират помещения, да се грижат за пациентите и да помагат в кухнята на болницата.

„Да имам възможността да помогна в този труден момент е изключително ценно“, написа още принцесата.

София Хелквист става част от шведското кралско семейство през 2015 г., когато се омъжва за принц Карл Филип, син на крал Карл Густав и четвърти по реда на престолонаследниците на Швеция. Двойката има двама синове – тригодишният Александър и двегодишният Габриел.

Преди това тя работи като инструктор по йога, има изяви и като модел и участва в риалити шоу. През 2005 г. заминава за Ню Йорк, където учи счетоводство и бизнес управление. След завръщането си в Швеция завършва няколко курса в областта на защитата на правата на децата.

Преди да сключи брак с принц Карл Филип, тя се занимава с благотворителна дейност и е сред основателите на организацията Project Playground, която работи с деца в неравностойно положение в Република Южна Африка.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG