Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима са обвинени за побоя над Слави Ангелов. Евентуалните поръчители са в чужбина


Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Трима мъже са обвинени като преки извършители на побоя над главния редактор на в. „168 часа“ и дългогодишен криминален репротер на в. „24 часа“ Слави Ангелов, който беше извършен пред дома му на 17 март в центъра на София.

Срещу братята Георги и Никола Асенови и Бисер Митрев са повдигнати обвинения за престъпно сдружение, притежание на наркотици и нанасяне на телесна повреда, обяви в петък главният прокурор Иван Гешев на брифинг заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Преди ден двамата присъстваха на специализирана операция в района на столичната ул. „Черковна“, където живеят обвиняемите. Общо осем души са били задържани в четвъртък, от които петима са останали в полицейския арест за 24 часа. Засега няма други обвинени.

"Лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са наказателни преследвания и в момента се укриват извън пределите на държавата"

Според неофициална информация от МВР, разпространена до медиите, сред задържаните е имало привърженици на столичния футболен клуб „Левски“. „24 часа“ неведнъж съобщи за предполагаема връзка между мотивите за побоя и работата на Ангелов във връзка с разследването срещу мажоритарния собственик на клуба Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства. Разследващите обаче засега не са обявявали официално подобна версия.

От думите на Гешев стана ясно единствено, че прокуратурата и МВР подозират като евентуални поръчители хора, срещу които в момента се водят разследвания в България и затова те се укриват в чужбина. Той обаче не пожела да конкретизира кого точно има предвид.

„За мен този случай е атака срещу българската държава директно и продължава да се работи в посока – поръчителите и евентуалните посредници като основната водеща версия е, че това е свързано с работата на колегата ви и е резултат от действие на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са наказателни преследвания и в момента се укриват извън пределите на държавата“, добави главният прокурор.

С уговорката, че това няма общо с предмета на делото, Гешев разказа на журналистите, че в дома на единия от обвинените е намерено издание на „Моята борба“ на Адолф Хитлер, „знаме със свастики, чукове, палки, телескопични палки, белезници и какви ли още не, да ги наречем, оръдия на труда“.

"Възможно е всеки фен да е престъпник, но не е задължително всички фенове да са престъпници"

„Въпреки извънредното положение, колегите от МВР съвместно с наблюдаващите прокурори работиха активно и смятам, че в изключително разумен срок към момента са събрали необходимия обем доказателства и се надяваме този обем доказателства да бъде оценен правилно от Специализирания наказателен съд“, коментира главният прокруор, допълвайки, че колегите му ще поискат постоянен арест на тримата обвиняеми.

Сред доказателствата по делото има и резултати от изследвания на ДНК следи, но Гешев предпочете да не влиза в подробности, „защото работата ни не е да учим престъпниците“. По повод информацията в медиите, че обвинените са привърженици на „Левски“, главният прокурор цитира главния секретар на МВР: „Възможно е всеки фен да е престъпник, но не е задължително всички фенове да са престъпници.“

По думите му в момента се проверяват два по-стари случая на побои, които са „със сходен профил“ като нападението над Слави Ангелов. Ако разследващите открият доказателства, че тримата обвиняеми са свързани и с други престъпления, ще им бъдат повдигнати нови обвинения. Братята Георги и Никола Асенови и Бисер Митрев са криминално проявени, но не са осъждани. Освен това Гешев уточни, че те са спортисти, но не знае точно какъв спорт практикуват.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG