Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правозащитникът, който стана съдия. Йонко Грозев и успехът му в Страсбург


Йонко Грозев и Робърт Спано по време на официално посещение в София на 6 декември миналата година по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов
Йонко Грозев и Робърт Спано по време на официално посещение в София на 6 декември миналата година по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов

Той е активен правозащитник още от началото на 90-те години на миналия век. Носител е на международни награди в тази сфера и репутацията му от години е известна извън пределите на България. Многократно е печелил дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), а през последните 5 години е представителят на България в него.

Съдия Йонко Грозев е превърнал защитата на човешките права в нещо повече от своя професия и е сред хората, създаващи стандарти в тази област. Доказателство за това е решението на колегите му в ЕСПЧ да го изберат за председател на една от петте секции на съда. Признание, което досега не е получавал друг българин.

Новината за избора беше съобщена официално в събота, когато беше анонсиран и новият председател на Европейския съд по правата на човека – Робърт Спано от Исландия. Ръководството на ЕСПЧ се състои от председател, двама негови заместници, които оглавяват две от секциите, както и от Бюро на съда, в което влизат ръководителите на всичките пет секции.

Съдия Грозев ще встъпи в новата си длъжност на 18 май. От 13 август 2018 до 12 август 2019 г. той вече беше зам.-председател на секция. Правораздава в Съда в Страсбург от 2015 г., когато наследи предишния представител на България Здравка Калайджиева. Преди избора си тогава той беше препоръчан с голямо мнозинство от Подкомитета за избор на съдии към ЕСПЧ.

Йонко Грозев завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1991 г., а през 1994 г. защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ. Още през 1992 г. е сред учредителите на Българския хелзинкски комитет (БХК), чиято правна програма оглавява от 1995 до 2005 г.

Учредител е и на Фoндaция „Дocтъп дo инфopмaция“ през 1996 г., както и члeн нa пpaвния ĸoнcyлтaтивeн ĸoмитeт нa Eвpoпeйcĸия цeнтъp зa пpaвaтa нa poмитe между 1998 и 2010 г. Членува в Cъвeтa нa диpeĸтopитe нa „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“ между 2009 и 2013 г. и oглaвявa paбoтнaтa гpyпa в Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo пo paзpaбoтвaнeтo нa cтpaтeгия зa инcтитyциoнaлнa peфopмa в изпълнeниe нa peшeниятa нa ECΠЧ 2002-2006 г.

През 2002 г. е отличен с Международна награда за защита на човешките права от Американската асоциация на юристите. Едни от най-известните му клиенти са момичетата от руската пънк група Pussy Riot, чиято защита пое през 2013 г.

През годините Йонко Грозев многократно е упреквал българските власти за липсата на желание да реформират държавното обвинение. Той бе и сред критиците на процедурата, по която в края на миналата година беше избран настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Докато още беше правозащитен адвокат, именно Грозев спечели емблематичното дело "Колеви срещу България", по което ЕСПЧ констатира, че фигурата на главния прокурор в България е практически безконтролна и трябва да бъде приета процедура, гарантираща възможността той да бъде разследван независимо.

Работата си по този казус българският съдия в Страсбург възприема и като причина за нападките срещу него от представители на българските власти и някои подкрепящи ги издания. Само преди месец и половина той беше атакуван от ултраконсервативна френска организация, чиито критики бяха препечатани в няколко медии в София и доразвити публично от правосъдния министър Данаил Кирилов.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG