Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ким е жив и здрав." Южна Корея разсея слуховете за смъртта на лидера на КНДР


Според информациите на южнокорейските власти няма данни за подозрителни движения в КНДР, които биха били факт, ако лидерът Ким Чен-ун почине
Според информациите на южнокорейските власти няма данни за подозрителни движения в КНДР, които биха били факт, ако лидерът Ким Чен-ун почине

Лидерът на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Чен-ун е „жив и здрав“. Това заяви Мун Чжон Ин, специален съветник по въпросите на дипломацията и сигурността на президента на Южна Корея, цитиран от Франс прес.

„Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен-ун е жив и здрав. Той се намира в района на Уънсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания“, заяви Ин в интервю за Си Ен Ен.

Лидерът на Северна Корея не се е появявал публично от 11 април, когато за последно ръководи партийно събрание. Отсъствието му на тържествата по случай 15 април, датата, на която е роден първият лидер на КНДР и негов дядо Ким Ир Сен, предизвика спекулации около здравето му.

В последните дни Севернокорейското издание „Нодон синмун“ излезе с информация, че лидерът на страната работи и че дори е изпратил благодарствено писмо до работници за работата им по изграждането на новия град Самджийон.

На 21 април южнокорейско издание пък публикува информация, че Ким е претърпял сърдечна операция и се възстановява край Пхенян. През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта, че не смята за истина твърденията, че севернокорейският лидер е с влошено здраве, но отказа да коментира повече.

Преди около година лидерът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов също изчезна за дълъг период от време от новините на контролираните от правителството медии. Тогава се появиха данни за влошеното му здраве и дори за евентуалната му смърт. Той обаче се завърна към публичния живот по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG