Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пандемията не отменя Конституцията". Съдът отмени гаранцията от 50 хил. лева на Волен Сидеров


Волен Сидеров напусна миналата година парламента и беше избран за общински съветник в София
Волен Сидеров напусна миналата година парламента и беше избран за общински съветник в София

Софийският районен съд (СРС) отмени във вторник наложената на лидера на проруската партия "Атака" и общински съветник в София Волен Сидеров гаранция от 50 хиляди лева.

Прокуратурата го беше обвинила, че по време на свое телевизионно предаване по партийната телевизия „Алфа“ политикът е призовал хората масово да излязат от домовете си на Великден, вместо да се съобразят с призивите на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Освен това Сидеров беше обвинен, че е попречил на двама полицаи да го призоват на разпит.

Според определението на съда, Сидеров не е подбуждал към масово неспазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и не е възпрепятствал полицията да го призове на разпит.

По този начин съдът отхвърля и двете повдигнати на Сидеров преди две седмици обвинения, аргументирайки се, че той просто се е възползвал от конституционно гарантираното му „право на мнение и религиозно убеждение“. Софийският районен съд приема, че в случая не е извършено престъпление, тъй като извънредното положение заради пандемията от коронавирус не отменя Конституцията, а тя защитава правото на всеки човек да изразява мнението си свободно. Освен това според магистратите отказът да се приеме призовка също не може да бъде квалифициран като престъпление.

Съдия Николай Урумов посочва в определението си, че разследващите са цитирали избирателно думите на лидера на „Атака“, станали повод за първото му обвинение, „като са извадени определени изрази от контекста на изказването му и реално им е придаден друг смисъл“.

"Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице"

В тази връзка съдът цитира цялото изявление на Сидеров, което завършва така: „Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово.“

Прокуратурата обаче беше цитирала по различен начин Сидеров в официалното си съобщение за образуваното разследване по случая: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“

В заключение съдия Урумов заявява, че общинският съветник никъде не прави „пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки“, а всъщност критикува позицията на правителството, излагайки своята лична оценка. Магистратът изрично цитира и Конституцията, според която „никой не следва да бъде преследван по съдебен ред или какъвто и да било начин, за разпространение на собственото си мнение и религиозни убеждения“.

"Свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред"

„Съдът следва изрично да отбележи, че дори в условията на световна пандемия от заразна болест и обявено извънредно положение, тези права на гражданите запазват своята значимост и валидност, защото са прокламирани в Конституцията и защитени от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от българската държава. Това означава, че с обикновен закон за обявяване на извънредно положение и административни актове (каквито са заповедите на министрите), не може да се дерогират или суспендират нормите на основния закон, които се прилагат пряко. Иначе казано, свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение, както и редица други подобни, са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред, и не могат да бъдат ограничавани по никакъв начин, още по-малко със закон, който е с по-нисък нормативен ранг от Конституцията“, обобщава Софийският районен съд.

Той отхвърля и обвинението, че Сидеров е попречил на двама служители на СДВР да изпълнят задълженията си, отказвайки да получи от тях призовка за явяване като свидетел по въпросното разследване. Както е известно, лидерът на „Атака“ първоначално отказа да се отзове на прокурорска призовка, заради което за кратко беше обявен за издирване и в крайна сметка се предаде и престоя денонощие в ареста.

Според съдия Урумов обаче „подобен отказ за получаване на призовка въобще не може да бъде квалифициран като извършване на престъпление“. Освен това съставът на това престъпления изисква обвинямият да е започнал да възпрепятства властови органи още преди тяхната намеса, а в случая Сидеров просто е отказал да им съдейства, след като са го потърсили в сградата на телевизия „Алфа“.

"Единственото, което те са казали на Сидеров е „добър ден“ и дори не са направили опит словесно да го уведомят, че е призован"

„Всеки гражданин може да откаже да получи какъвто и да било документ, в това число и призовка за явяване в СДВР. Ако има ясен обективиран отказ или действия, които несъмнено навеждат извод за намерение за неполучаване на книжата (каквито са налице в случая), този отказ може да се удостовери по надлежния ред и книжата се считат връчени. Освен това, от показанията на полицейските служители се установява, че единственото, което те са казали на Сидеров е „добър ден“ и дори не са направили опит словесно да го уведомят, че е призован да се яви в СДВР“, аргументира се съдът.

С тези мотиви съдия Николай Урумов отменя постановлението на Софийската районна прокуратура, с което ан 14 април на лидера на „Атака“ е определена парична гаранция в размер на 50 000 лв. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, което на практика означава, че разследването срещу Сидеров е обречено на неуспех още преди да е внесен обвинителен акт в съда.

Междувременно прокуратурата го обвини и за закана и заплаха срещу разследващ полицай и прокурор, произнесени отново в ефира на партийната телевизия на „Атака“. По това разследване също му беше определена гаранция от 50 000 лв. на Сидеров, за която все още няма информация да е обжалвал пред съда.

Водената от Сидеров партия „Атака“ беше част от коалицията „Обединени патриоти“, която е официален партньор на ГЕРБ в управлението. След разрив с останалите с ВМРО и НФСБ обаче депутатите от „Атака“ останаха независими в парламента, а Сидеров бе избран за общински съветник. Партията му обаче продължава да подкрепя правителството.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG