Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата повдигна две обвинения срещу Волен Сидеров


Волен Сидеров
Волен Сидеров

Софийската районна прокуратура е повдигнала две обвинения на столичния общински съветник и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Наложена му е и парична гаранция в размер на 50 000 лв.

Едното обвинение е за подбуждане към престъпление - неспазване на противоепидемиологичните мерки, съобщиха в понеделник от пресцентъра на държавното обвинение. Става въпрос за участие на Сидеров в телевизионно предаване в неделя, в което "многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус". Второто му обвинение е, че е попречил на разследващите да му връчат призовка, на която да се отзове като обвиняем.

Междувременно прокуратурата е образувала ново досъдебно производство заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. Става въпрос за следното изказване на Сидеров по време на телевизионно предаване, излъчено на 13 април: "Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!"; "Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!" По това разследване лидерът на "Атака" все още обаче няма обвинение.

Във връзка с призива му хората да не спазват ограничителните мерки от прокуратурата цитират и прессъобщение на "Атака", в което лидерът на партията директно призовава хората: "Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!"

Ген. Венцислав Мутафчийски е началник на Военномедицинската академия и оглавява националния оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса. Партията на Сидеров има шестима депутати в парламента, които подкрепят правителството и традиционно защитават позиции в подкрепа на Русия и срещу ЕС и НАТО.

От 13 март България се намира в извънредно положение заради пандемията от COVID-19. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Забранени са разходките в парковете и градинките и са отменени всички спортни и културни събития. Носенето на маски на публични места е задължително от неделя. Тук можете да следите развитието на епидемията в България.

Волен Сидеров е поредната публична фигура, разследвана за престъпление във връзка с пандемията от коронавирус. В петък прокуратурата обвини председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. От обвинението уточниха, че става въпрос за „отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“.

„Нямам съмнение, че това, в което ме обвиняват - тоест експертното ми мнение, е базирано на факти и обстоятелства, които могат да се докажат. В никакъв случай не всявам безпокойство, но може би тук въпросът е кого уплашихме като български фармацевтичен съюз и с какви наши тези“, коментира Стоименова пред ден пред бТВ.

В края на март със същото обвинение се сдоби и лидерът на проруската партия" Възраждане" Костадин Костадинов. Повод стана негово телевизионно интервю, в което той твърди, че въведените ограничителни мерки заради пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Освен това прокуратурата твърди, че Костадинов е отправил „заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв“.

Както Свободна Европа вече писа, по-рано през март пък двама пловдивски лекари също се оказаха разследвани за всяване на паника, след като публично предупредиха за липсата на предпазни средства и недобра организация на работа в болниците. Тогава от полицията накараха медицинските лица да подпишат декларации, че няма да изнасят неверни факти пред медиите.

По света заразените вече са над 1.9 млн. души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG