Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лудогорец" се нареди сред получателите на най-голяма държавна помощ по мярката "60/40"


От "Лудогорец" са кандидатствали за малко над 110 хил. лева, които да отидат за 134-ма техни служители
От "Лудогорец" са кандидатствали за малко над 110 хил. лева, които да отидат за 134-ма техни служители

Футболният клуб „Лудогорец“ е получил 110 406 лв. държавна помощ по схемата, станала известна като „60 на 40“, която е част от мерките, с които държавата подпомага работодателите в извънредното положение. Освен отборът, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, от схемата дотук са се възползвали още футболните клубове „Ботев“ - Враца, „Дунав“ - Русе и „Литекс“ - Ловеч, става ясно от публикуваната в сайта на Националния осигурителен институт (НОИ) информация.

Футболният шампион на България, който по-рано през годината участва в европейските клубни турнири, е кандидатствал за 134-ма свои служители, за които ще получи малко над 110 хил. лева. Така "Лудогорец" се нарежда сред получателите на най-голяма държавна помощ.

Още на 16 април на официалната страница на клуба беше съобщено, че 110 хил. лева ще бъдат дарени за закупуването на „хранителни продукти за крайно нуждаещи се жители на Лудогорието“, а средствата „очаква да бъдат получени от Клуба по правителствената програма за подкрепа на бизнеса, позната като мярката 60/40“.

Тъй като от футболния клуб отговарят на всички изисквания за изпълнението на програмата и не планират съкращаване на персонала, той има право да кандидатства по програмата.

В същото време друг клуб от най-високото ниво на футбола у нас - „Дунав“ Русе, е получил 11 622 лв. от държавните пари за 40 свои служители. Отборът от второто ниво на футбола „Литекс“ пък е получил 20 091 лв. за 44 души.

Третият клуб - „Ботев“ Враца, пръв получи средства в размер на 33 956 лв., което е съобщено в справката на НОИ от 24 април. Още същия ден на официалната фейсбук страница на клуба отрекоха, да са получавали средства и заявиха, че са оттеглили исканията си към държавата. В НОИ обаче отчитат, че парите са изплатени.

От бройката на служителите, заявена от футболните клубове, изглежда, че в тях са включени както персоналът, така и футболистите.

Въпреки съветите на Горанов

Футболните клубове решиха да кандидатстват по програмата, въпреки че преди седмица финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е посъветвал някои от собствениците на отборите да не кандидатстват.

„В интерес на истината съм получавал въпроси и от други собственици на футболни клубове и моят съвет към тях е бил да не участват в тази мярка“, отговори Горанов на въпрос свързан с намерението на Лудогорец да кандидатства, добавяйки че „не съм аз човекът, който да преценява дали клубът е толкова изпаднал или не“.

Освен футболните клубове за помощ от държавата е кандидатствал и Българският футболен съюз. От там са получили 51 051 лв. за 86 свои служители. Пари е получило и дружеството Национална футболна база, което се занимава със стопанисването на базата на федерацията. За четирима служители са били преведени 1660 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG