Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Превръщат ни вестника в тоалетна хартия". Руският "Ведомости" и войната на Кремъл с медиите


Редакцията на руския всекидневник "Ведомости" предприе необичайна стъпка като публикува уводна статия, с която обвинява изпълняващия длъжността главен редактор в подкопаване на принципите на журналистиката.
Редакцията на руския всекидневник "Ведомости" предприе необичайна стъпка като публикува уводна статия, с която обвинява изпълняващия длъжността главен редактор в подкопаване на принципите на журналистиката.

На 23 април редакцията на руския всекидневник "Ведомости" предприе необичайна стъпка. В уводната му статия беше обвинен самият главен редактор Андрей Шмаров, и то не в друго, а в подкопаване на принципите на професионалната журналистика, които са в основата на репутацията на вестника.

"Ако изгубим репутацията си, "Ведомости" ще се превърне в поредния зависим и дирижиран медиен орган, чиято цел не отговаря на търсенето на читателите за точни новини и качествени анализи, а по-скоро промотира интересите и амбициите на своите официални и неофициални собственици", се казва в текста.

Казусът "Ведомости" е крайъгълен камък за началото на третото десетилетие от управлението на Владимир Путин. Докато на 3 май светът отбеляза Международния ден на свободата на словото, правителството на Путин продължава "да се грижи" за демонтажа на независимата журналистика в Русия.

През 2002 г. Русия се нарежда на 121-во място в индекса на "Репортери без граници" за свободата на словото. През 2019 страната вече е на 139-то място от 180 възможни - след страни като Пакистан и Венецуела.

"През последните 10 години ситуацията за журналистите във водещи медии е като "игра на музикални столове"*, коментира пред Свободна Европа в интервю през март медийният експерт Иля Клишин. "На всеки следващ кръг намираш по една медия по-малко. Оставащите възможности са малко".

"Ведомости" е създаден през 1999 г. в зората на ерата Путин като съвместно дружество между Dow Jones, британския Financial Times и излизащия на английски The Moscow Times, който е притежаван от нидерландски собственици.

През 2014 г. Русия прие закон, който ограничава до 20 процента участието на чужди компании в медиите. През следващата година "Ведомости" е продаден на Демян Кудрявцев - бивш издател на "Комерсант". По същото време Кудрявцев застава начело на The Moscow Times.

На 24 март 64-годишният Шмаров беше временно изпълняващ длъжността главен редактор на "Ведомости". Той е икономист от съветско време и основател на бизнес списанието "Експерт" през 1990 г. Работил е в телевизионния канал "Дожд" и уебсайта "Сноб".

Назначението му на поста се случи на фона на репортажи, според които Кудрявцев е сключил сделка за продажбата на "Ведомости" на Константин Зятков и Алексей Голубович. Зятков е собственик на прокремълския вестник "Наша версия", а Голубович е бивш мениджър в петролната компания на Михаил Ходоровски "Юкос" и ключов свидетел в делото срещу Ходоровски за измама и укриване на данъци.

Само три седмици след постъпването си на поста Шмаров нареди уебсайтът на изданието да премахме текст, публикуван в колонката с мнения и критикуващ приближения до Путин Игор Сечин - ръководителят на "Роснефт".

"За три седмици, новият главен редактор успя сериозно да подкопае позицията на водещия икономически всекидневник в страната", написа на 23 април във Фейсбук профила си авторът на колонката - икономистът Константин Сонин.

По думите му скандалът около свалянето на колонката е навредил повече на репутацията на Сечин, отколкото "всички колконки, написани за него във "Ведомости" за последните 20 години".

"Ако "Роснефт" разполагаше с добри специалисти по комуникация, щяха да махнат Шмаров и да приключат нападението над вестника", пише Сонин.

В интервю за Свободна Европа Сонин коментира, че "тази битка ще приключи със загуба за екипа на "Ведомости".

Средностатистическият либерален руски журналист или активист публикува и препубликува своето недоволство в социалните мрежи в знак на солидарност, която вече е станала толкова рутинна, колкото и миенето на зъбите"
-- Илия Клишин - журналисти и медиен консултант.

Ден преди излизането на редакционната статия във "Ведомости" Ксения Болетская, редактор в изданието, написа във Фейсбук, че Шмаров е забранил да се цитират данни от независимата социологическа агенция "Левада".

Забранил е и всякаква критика по отношение на спорната поправка в конституцията, която на практика ще "нулира" първите четири мандата на Пуптин като президент и ще му позволи да управлява два допълнителни.

Служителите, нарушили тази забрана, са били заплашени с уволнение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не му е известно "и не бива да му е известно" какво се случва във "Ведомости".

Въпреки това анонимен източник, за когото се предполага, че е участвал в сделката за продажбата на "Ведомости", коментира пред изданието "Медуза", че "Шмаров не може да бъде махнат от поста, защото назначението му е одобрено от президентската администрация".

Към момента не е ясно дали сделката за "Ведомости" ще бъде доведена докрай. Голубович няколко пъти коментира, че обмисля да се отдегли от нея, отчасти заради скандала около Шмаров. Въпреки това, сделката не е анулирана. .

Трябва да уважавате журналистите от "Ведомости", които все още искат да съживят тяхната убита публикация, въпреки че не вярвам да успеят"
-- Константин Егерт- журналист


Случващото се около изданието донякъде е засенчено от пандемията от коронавирус.

По думите на медийния експерт Иля Клишин "за първи път заглушаването от властите на независима медия провокира незабавен протестен вик".

"Средностатистическият либерален руски журналист или активист публикува и препубликува своето недоволство в социалните мрежи в знак на солидарност, която вече е станала толкова рутинна, колкото и миенето на зъбите", коментира той.

Журналистът Константин Егерт също написа дълъг пост във Фейсбук с думите: "Трябва да уважавате журналистите от "Ведомости", които все още искат да съживят убитото си издание, въпреки че не вярвам да успеят. Бих искал да им пожелая успех със значимата им кауза, дори и това да е само за да страдат негодниците".

*"Музикалните столове" е елиминационна игра, включваща играчи, столове и музика. Столовете са с един по-малко от играчите. Когато музиката спре, който от играчите не успее да седне, отпада от играта. Процесът се повтаря, докато остане само един играч

XS
SM
MD
LG