Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Каквото и да кажем, думите са безсилни". Втора лекарка е починала от COVID-19


Стотици медици и приятели се простиха символично с д-р Илияна Иванова - първата лекарка, починала от коронавируса в Сливен
Стотици медици и приятели се простиха символично с д-р Илияна Иванова - първата лекарка, починала от коронавируса в Сливен

Още една лекарка е починала от COVID-19, съобщиха от Националния оперативен щаб. Тя е работила в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София.

Д-р Нели Пандова-Илиева е един от първите заразени лекари в столицата. Била е изписана от болница след два отрицателни теста, но по-късно състоянието ѝ се е влошило и през нощта срещу неделя е починала в спешното отделение на Александровска болница.

“Въпреки усилията въобще не е могла да стигне до интензивното отделение”, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет.

“Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда", посочват от Центъра за спешна медицинска помощ - София.

В събота беше съобщено за първия починал лекар от коронавируса - 43-годишната д-р Илияна Иванова, която е работила в Инфекциозното отделение на болницата в Сливен.

“Каквото и да кажем, думите са безсилни, загубата е голяма”, каза пред БНТ началникът на спешната помощ в града д-р Тодор Суванков. С включени сирени на линейки и дълги аплодисменти медиците от Сливен се сбогуваха с доктор Иванова.

"Ще намеря източник за финансиране, ще организирам и доброволно дарение в Министерството на здравеопазването, за да помогнем на близките на починалите лекари", каза пред бТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му в болниците ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки.

До 3 май доказаните случаи на коронавирус в България са общо 1618. От тях 316 души са настанени в болници. Медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 176.

По света заразените с коронавирус вече са почти 3 милиона и половина, а жертвите са над 240 хиляди. Оздравелите са над 1 милион и 100 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG