Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия отваря фризьорските салони и още магазини. Италианците излизат от карантината


Премиерът на Словакия Игор Матович заедно с президента на страната Зузана Чапутова
Премиерът на Словакия Игор Матович заедно с президента на страната Зузана Чапутова

Увеличават се шансовете и Словакия да разреши на повече магазини да отворят врати следващата седмица, заяви премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс. Броят на новите случаи на коронавируса в страната се запазва нисък - под 10 на ден за последната седмица.

Словакия вече започна да смекчава някои ограничения. По-малките магазини, откритите пазари и ресторантите за храна за вкъщи получиха разрешение да заработят при първия от четирите етапи на плана за рестартиране на икономиката.

Втората фаза се очаква да започне на 6 май и включва отваряне на фризьорските салони и таксиметровите услуги, възобновяване на религиозните служби и сватбите с ограничен брой участници.

Отхлабване на мерките в Итали и Испания

От понеделник в Италия вече ще бъдат разрешени разходките в парковете и посещенията при роднини. Възобновява се работата и на магазините, но остава задължението за носене на предпазни маски и спазване на социална дистанция.

Новите случаи на заразени и починали намаляват, въпреки, че вчера страната прибави в черната хроника и 282 смъртни случая от последните месеци на хора, които не са били хоспитализирани, информира БНР.

След седмици карантина заради пандемията от коронавирус испанците вече могат да излизат навън и да спортуват на открито. Най-засегната европейска държава отхлабва противоепидемичните мерки постепенно. Различните възрастови групи могат да тренират на открито в различни часове. Възрастните могат да излизат между 6 и 10 сутринта и 8 и 11 вечерта.

Над 10 хиляди нови слчая в Русия

Броят на заразените с коронавирус в света се е увеличил с близо 92 000 за денонощие, сочат данните на Световната здравна организация.

В Съединените щати общият брой на потвърдените случаи надвишава 1 милион и 100 хиляди, починалите от Covid-19 са над 66 хиляди, от които 299 са смъртните случаи, регистрирани за последното денонощие в щат Ню Йорк.

В неделя сутрин в Русия са отчетени 10 633 нови случаи. Това е рекорд,, след като в събота новите случаи се приближиха до 10 хил. Починалите вече са общо 1280, информира руският оперативен щаб. Към момента болните в страната са 134 687 души. Най-тежък остава проблемът на Москва, където са близо 60% от новите заразени.

По-различна е картината в Япония. Общият брой на смъртните случаи от коронавируса в страната са 530, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ДПА. Премиерът Шиндзо Абе в понеделник ще реши дали да продължи националното извънредно положение с около месец. То изтича на 6 май, последен ден от дълъг празничен уикенд.

COVID-19 беше регистриран за първи път през декември в китайската провинция Ухан. Световната здравна организация обяви заразата за пандемия в средата на март, когато вирусът се разпространи далеч отвъд първоначалните очаквания на експертите.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Тук може да следите картата на разпространението на вируса в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG