Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп обеща ваксина до края на годината, Еврокомисията търси 7,5 млрд. евро


Доналд Тръмп, президент на САЩ
Доналд Тръмп, президент на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп изрази увереност, че ваксина срещу коронавируса ще бъде създадена до края на годината. „Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, работим активно върху това“, заяви той в интервю за телевизия "Фокс нюз", дадено в неделя.

По думите му до 100 хиляди американци ще починат от усложнения, причинени от коронавируса: „Ще загубим някъде от 75, 80 до 100 000 души. Това е ужасно нещо", заяви Тръмп.

В петък той бе изразил надежда, че по-малко от 100 000 американци ще умрат, а по-рано миналата седмица говореше за 60-70 хиляди жертви, припомня Ройтерс.

В момента САЩ е най-засегнатата от епидемията държава в света с потвърдени над 1,1 милиона случая и повече от 67 820 починали по данни на Световната здравна организация (СЗО). Почти 27 хиляди са новорегистрираните случаи през последното денонощие, както показва тази карта на разпространението на вируса.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ и съветник на Тръмп Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.

В отговор на въпрос как би реагирал на факта, че някоя друга държава може да създаде ваксина преди САЩ, Доналд Тръмп заяви, че би "свалил шапка" на първия, който и да е той. Американският президент посочи Великобритания и Австралия сред партньорите на САЩ в търсенето на ваксина.

Той добави, че американското правителство застава с "цялата си сила и мощ" зад ремдесивир, експериментално антивирусно лекарство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, за което в петък бе издадено извънредно разрешение за използване в САЩ.

По-късно в понеделник Европейската комисия ще бъде домакин на онлайн набиране на средства за финансиране на борбата срещу пандемията, включително разработването на ваксина. Комисията очаква да бъдат набрани 7,5 млрд. евро от държави, компании и отделни граждани по целия свят. Намерението е 3 милиарда евро от даренията да бъдат вложени в разработването на ваксина и развитие на производствени мощности, 2,25 млрд. ще бъдат насочени за търсене на лечение и 0,75 млрд. за тестове. 1,25 милиарда евро ще бъдат предоставени на Световната здравна организация.

Премиерът Бойко Борисов съобщи в неделя, че България ще участва със 100 хиляди евро.

Ролята на Китай

Доналд Тръмп говори за справянето с епидемията от коронавирус в мемориалния център "Линкълн" във Вашингтон
Доналд Тръмп говори за справянето с епидемията от коронавирус в мемориалния център "Линкълн" във Вашингтон

Не се очаква САЩ да се включат в глобалната инициатива, след като президентът Тръмп по-рано отказа финансиране на СЗО заради забавяне на обявяването на тревога и обвързаност с Китай.

В интервюто за „Фокс нюз“ в неделя американският президент потвърди своята убеденост, че Китай е въвел в заблуждение международната общност по отношение на коронавируса:

"Мисля, че в това няма съмнение. Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това. Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят. Ние искахме да отидем на място, но те не ни искаха там".

Тръмп е отправил критики и към американското разузнаване, като го е обвинил в това, че то не е алармирало за надигането на епидемия до 23 януари, съобщи Би Би Си. По данни на телевизионните канали Си Ен Ен и Ей Би Си обаче, разузнаването е съобщило за това в своите брифинги за президента още на 3 януари.

Първата информация от Пекин за необяснима двойна пневмония дойде на 30 декември 2019 г.

САЩ разполагат със „значителен брой доказателства, че новият коронавирус идва от лаборатория в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията“, съобщи американският държавен секретар Майк Помпео в неделя.

"От самото начало твърдим, че това е вирус, идващ от лаборатория в Ухан, Китай. Припомнете си - Китай и преди е заразявал света. И по-рано е било установявано, че те използват лаборатории, които не отговарят на стандартите. Разузнавателните служби продължават да работят, за да го установят и да можем да бъдем сигурни. Мога да кажа, че има значително количество доказателства, че вирусът идва от тази лаборатория в Ухан", каза Майк Помпео през Ей Би Си.

Той не посочи дали, според него, вирусът е пуснат умишлено от Пекин, но заяви, че китайските власти пречат на международни експерти да се сдобият с информацията и пробите от вируса. А точно този достъп е нужен, за да се изясни произходът на пандемията.

СЗО обяви миналата седмица, че има над 100 кандидати за разработването на ваксина срещу коронавируса, като седем от тях са преминали към клинични изпитания върху хора.

По данни на здравната агенция на ООН в света има над 3,5 милиона потвърдени случаи на COVID-19, починалите са 247 хиляди. За последното денонощие новите случаи са почти 75 хиляди. 30,87% от заболелите са се възстановили.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG