Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денят след пандемията. Белгия и ренесансът на телефонните бележници


Двойка си разменя целувка на стъпалата на влак в Брюксел, след като част от ограниченията за пътуване отпаднаха в понеделник
Двойка си разменя целувка на стъпалата на влак в Брюксел, след като част от ограниченията за пътуване отпаднаха в понеделник

Когато след 48 дни карантина някои от магазините отвориха за първи път в понеделник, белгийците се наредиха на опашки пред кинкалериите и магазините за платове. През метър-два, както ги съветват властите, те зачакаха, за да си купят платове за маски.

Белгия, една от многото европейски държави, които започнаха от началото на седмицата да излизат от строгите ограничения, наложени като превенция на епидемията от коронавирус, вече гледа напред, към деня "след”, макар че малцина все още си представят как ще изглежда той.

Засега за редовия гражданин утрешният ден е свързан с продължаване на работа от вкъщи, лишаване от любими навици като бира след работа, съботният обяд в заведение и срещата със семейството в неделя. Белгийците получиха разрешение да се виждат с до четирима едни и същи приятели и роднини, но само вкъщи, а пътуванията за удоволствие остават забранени.

За властите денят след края на епидемичния взрив изглежда много по-трудно предвидим от ежедневното планиране на редовия гражданин.

“Вирусът може да удари отново и смятам, че така ще стане”, коментира пред вестник “Льо Соар” Ерика Влийг, ръководителката на експертната група, подготвяща стратегията за излизане от кризата. Новата епидемична вълна се очаква още това лято и затова специалистите са предпазливи към бързото разхлабване на ограниченията.

В първия ден от облекчаването на мерките белгийците се втурнаха да си купят платове за ушиване на маски
В първия ден от облекчаването на мерките белгийците се втурнаха да си купят платове за ушиване на маски

Армия от проследвачи

Още докато в болниците умираха по няколкостотин души всеки ден, правителството в Белгия обяви, че търси хора, които да проследяват контактите на заразени с COVID-19. Стана ясно, че отхлабването на мерките няма да е безусловно, а ще е съпроводено с разширяване на проследяването на контактните и заразените.

Новата система влезе в тестов период в понеделник и ще заработи на пълни обороти на 11 май. Целта е бързо проследяване и изолиране на заразените и на хората, с които те са се срещали.

“Тази седмица навлизаме в нова фаза на управление на епидемията. За да не позволим на вируса да се разпространи наново, ще придружим излизането от ограниченията с разширяване на тестването на хора със симптоми”, написа в Туитър Еманюел Андре, новоназначеният шеф на комитета “Тестване и проследяване”, създаден на 24 април.

Системата предвижда хората със симптоми да се свържат с личния си лекар, който преценява дали имат инфекция и организира да бъдат изследвани с PCR тест. Информация за заразения се въвежда в централизирана база данни, управлявана от правителството. На регионално ниво властите на трите административни района в Белгия - Валония, Фландрия и Брюксел, бяха упълномощени да ангажират “армия” от хора, които да проследяват развитието на епидемията.

В по-гъсто населената Фландрия например се търсят 1200 души, които да издирват контактите на заразените. Част от тях са наети в колцентрове, които да подсилят ресурсите на администрацията. Агентите са отговорни за контакта с хората, които се проверяват за носители на вируса и за информирането им за резултатите от изследванията за COVID-19. Те дават указания за започвване на 14-дневна карантина, ако пробите са положителни и дори за издаването на болничния карантинен лист.

В колцентровете се събират и списъците на хората, с които заразеният се е срещал в последните 48 часа преди появата на симптомите. Информират ги, че може да са били заразени и ги инструктират да се наблюдават, да си направят тест или да се поставят в самоизолация, съобщи белгийската обществена телевизия RTBF. Контактните с вирусоносителя получават карантинен отпуск, задължени са да си мерят два пъти дневно температурата и да излизат само за храна и лекарства, носейки маска.

"Създайте си навик да си водите бележки за хората, с които сте имали близък контакт, включително за телефонния им номер. Така, ако се разболеете, тези хора ще могат да получат адекватна помощ", съветва още Андре, който доскоро беше говорител на кризисния щаб за коронавируса.

Във вторник правителството публикува специален формуляр, който да улесни гражданите да си записват контактите, като съветът е той да започне да се съставя още преди да са излезли резултатите от теста за COVID-19. От формуляра се вижда, че се търсят както име и телефон, така и подробности дали контактът е осъществен на разстояние по-малко от 1,5 метра, за повече от 15 минути или в затворена среда.

Домашни посещения, ако е необходимо

Според властите в повечето случаи, контактът по телефона през колцентъра ще бъде достатъчен. Но в около една пета от тях ще е необходимо съвети да се дават от медицински персонал, например когато симптомите трябва да се оценяват от растояние, затова са привлечени и такива специалисти.

Отделно са наети и служители за превенция, чиято работа ще е да посещават хора, които не отговарят на прозвъняванията от колцентъра или разговорът с тях е бил преценен като “несъответстващ”. За Брюксел, който по последното преброяване от 2019 г., има население от 1,2 милиона жители са привлечени 65 полеви агенти. Подобни структури са създадени и в останалите региони, като служителите ще обикалят по домовете, за да информират и съветват хората, за които се подозира, че са били в контакт с вирусоносител. Във Фландрия задачата ще бъде поверена на 1200 души. Докато те се намерят данъчни, юристи, рецепционисти и други държавни служители-доброволци ще вършат работата.

Целта е системата да заработи до 11 май, за когато е планирано отварянето на всички магазини, връщането на работа и седмица преди подновяването на учебните занятия.

Апликациите за проследяване и лятната почивка

Традиционните августовски отпуски, когато милиони хора се насочват към плажовете и планините, тази година няма да изглеждат по същия начин.

"Не можем да пуснем всички да отидат едновременно на морето или в Ардените”, казва Ерика Влийг.

Правителството обсъжда различни варианти, включително да не допуска чужденци до любимите за ваканция места за белгийците, но все още не обявено как хората ще могат да отидат на почивка, пък дори и на белгийското крайбрежие. Засега пътувания за удоволствие на повече от 15 минути с кола от дома не са разрешени.

Европейската комисия смята, че мобилните апликации за проследяване на придвижванията, може да са от полза. Старшият вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер заяви пред комисията за вътрешния пазар на Европейския парламент, че апликациите могат да позволят на повече хора да осъществят летните си почивки, но ЕС все още е далеч от предложение за създаване на такава възможност. По-късно вторник министрите, отговарящи за телекомуникациите в ЕС, обсъдиха необходимостта от общ подход, но едва ли решението ще е готово преди началото на летния сезон.

Засега всяка държава се оправя според собствените си виждания и възможности. В Белгия още се мисли дали да се създава приложение, но е малко вероятно, ако все пак бъде направено, да бъде задължително. Обединеното кралство обяви, че от следващата седмица ще започне да тества собствена система за проследяване на контактите на заразени с COVID-19, която включва и мобилно приложение.

80 хиляди домакинства, които живеят на британския остров Уайт, в югоизточната част на страната, ще бъдат приканени да си инсталират апликацията, а тези които нямат смартфони, ще бъдат приканени след тест, да обявят контактите си при положителна проба. Британският министър Майкъл Гоув съобщи, че според правителството масовото тестване, съчетано с проследяване на хората, които са били в контакт с положителни за COVID-19, “са от решаващо значение за превенция на нова епидемична вълна и за облекчаване на ограниченията”.

Белгия въведе извънредно положение на 17 март, като наложи ограничения за придвижване, затворени бяха повечето магазини и училища, развлекателни центрове, редуцирано беше движението на обществения транспорт. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 6 май в Белгия са регистрирани над 51 хил. случая на COVID-19 и над 8300 починали. Почти 3000 души са в болница, а пациентите в интензивните отделения са 646. В Европа потвърдени с коронавирусната инфекция вече са над 1,2 милиона души, както показва тази карта на разпространението на вируса.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG