Връзки за достъпност

Извънредни новини

За равен шанс. Мартина Йорданова, която свързва дарители с ученици в нужда


Мартина Йорданова
Мартина Йорданова

Заради пандемията от COVID-19 всички училища в България затвориха врати. Това направи наложително преминаването към дистанционно обучение за всички ученици и учители в страната в рамките само на няколко дни. Вече е ясно, че тази учебна година ще завърши дистанционно. Хиляди деца в България обаче не могат да се включат в онлайн обучението, защото нямат или компютри, или интернет, или и двете.

Именно това е причината Мартина Йорданова да започне кампанията „Дарения за ученици“. Целта ѝ е проста – да свързва желаещите да помогнат с учениците и училищата, които имат нужда от помощ, за да се включат пълноценно в дистанционното обучение. За около две седмици от началото на дейността си тя е успяла да помогне на 25 деца да получат устройства – лаптопи, таблети, стационарни компютри и рутери. Броят им продължава да се увеличава.

Идеята за инициативата се заражда спонтанно, разказва Мартина Йорданова. „С мен се свърза един учител от малко населено място в Северозападна България, който сподели, че училището има нужда от един компютър. И някак просто ме прободе идеята - защо трябва да е само един? И така реших, че искам да помогна на повече деца.“Тя започва да разпространява идеята първо през личния си профил във фейсбук. За няколко дни успява да събере над 10 устройства. „Затова реших, че има смисъл това да се развие като дарителска кампания, която да помага на деца в нужда и създадох страницата „Дарения за ученици“, разказва Мартина.

Всеки, който желае да помогне, може да попълни анкета на страницата във фейсбук, като посочи какво може да дари. Друга анкета попълват учителите, които посочват колко ученици в класа им се нуждаят от помощ и от каква – от устройство като лаптоп, стационарен компютър, таблет, или от финансова помощ за плащане на такса за интернет.

Мартина обработва тази информация и свързва желаещите да помогнат с нуждаещите се от помощ. „На дарителите казвам къде даряват, за да изпратят дарението там, а на училището казвам, че ще получат техника, без да назовавам имената на дарителите. В случай, че те все пак поискат да се свържат с тях и само при взаимно съгласие, ги свързвам.“

До момента по думите ѝ има заявени над 200 деца в нужда. Мартина забелязва, че по-голяма част от тях са от малки населени места. Регистрирани са и 65 дарители. Най-често това са хора, които имат стар компютър в шкафа, но вече са се включили и няколко фирми. „Има до момента две фирми - едната има четири компютъра, които ще дари, а другата ще дари десет“, казва тя и макар че не се виждаме и говорим по телефона, дори по гласа ѝ личи, че е удовлетворена.

Мартина е родена във Варна, където завършва училище и бакалавърска степен по икономика. След това се мести в София, където завършва магистратура по финансов мениджмънт. От две години живее във Велико Търново. Работи като мениджър проекти в Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, но има опит и в благотворителната дейност – тя е един от съоснователите на инициативата „Капачки за бъдеще“, която събира и рециклира пластмаса, а с парите помага за закупуването на кувьози и друга медицинска апаратура.

Кампанията на Мартина Йорданова не е единствената за набиране на устройства за ученици в нужда. Повече такива и други инициативи можете да намерите тук. Тук можете да следите кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

XS
SM
MD
LG