Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фурмите от Абу Даби. Кой е изпратил в София храна, представена като медицинско изделие


Министърът на икономиката Емил Караниколов на летището в Абу Даби
Министърът на икономиката Емил Караниколов на летището в Абу Даби

Фирмата, която преди месец беше изпратила около 12 тона фурми от Обединените арабски емирства (ОАЕ) за България, не е производител на храни, нито търговска компания, а се занимава с инженеринг и строителство. Това става ясно от проверка на неправителствената организация Антикорупционен фонд, чиито резултати бяха публикувани в четвъртък.

В средата на април правителствената пресслужба съобщи, че България е получила от ОАЕ 15 тона медицински консумативи, които са изпратени в отговор на българска пратка, представлявала 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. Разследване на сайта “Биволъ” тогава разкри, че получените медицински консумативи са били едва 3 тона от общото количество, докато останалата част от товара се е състояла от фурми. Пред медията министърът на икономиката Емил Караниколов призна, че става дума не за размяна на хуманитарна помощ, а за бартер между частни фирми. Изпращачите на храна от България за ОАЕ са били не представители на държавата, а фирмите “Интръст” на Делян Пеевски и “Градус”, която в миналото е имала бизнес отношения със земеделската министърка Десислава Танева.

От публикацията на Антикорупционния фонд в четвъртък става ясно и кой е подателят на пратката с фурмите за България – фирмата "Пал Текнолоджи" от Абу Даби. Това потвърждава и частния характер на двете пратки, който беше представен като междудържавна хуманитарна помощ.

От организацията уточняват, че на официалните телефони на компанията "Пал Текнолоджи" никой не отговаря.

След като пратката е пристигнала в България, тя е била изоставена на летището, посочва Николай Стайков от Антикорупционния фонд. В документи на Министерството на икономиката пратката е била определена като “неочаквана”.

След това Агенция “Митници” е предала “изоставените в полза на държавата” фурми на Българския червен кръст. След това правителствената пресслужба е представила историята като предоставяне на държавна помощ. Впоследствие официалната версия е била сменена на "бартер между производители", макар че изпращачът от ОАЕ се оказва не производител на храни, а инженерингова компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG