Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тествай, гледай съседа, пази границата. Успехът на Латвия с COVID-19


Латвийци се прибират с ферибот от Германия преди да влезе в сила забраната за международни пътнически превози
Латвийци се прибират с ферибот от Германия преди да влезе в сила забраната за международни пътнически превози

Латвия е единствената европейска държава, в която мерките бяха взети твърде рано. Толкова рано, че първият починал от COVID-19 отвори черната статистика три седмици след въвеждането на извънредното положение. Жертвата беше 99-годишна жена, лекувана от вируса и изписана като възстановена, но починала след повторно влизане в болницата на 3 април.

От началото на кризата починалите от инфекцията в Латвия са 18, което я поставя на второ място след Словакия, като държава с най-ниска смъртност от COVID-19 в Европа спрямо броя на населението. В болниците в Латвия има 33-ма души, а възстановените са 718.

Въпреки слабото разпространение на вируса, страната не бърза с разхлабването на ограниченията.

В четвъртък правителството удължи извънредното положение до 9 юни с минимално разхлабване на мерките. Хората обаче започват да показват признаци на нетърпение. И макар че властите вдигнаха за националния празник 4 май цяла флотилия от дронове, която да им покаже как изглежда страната отгоре и да ги задържи у дома, те излязоха навън. Резултатът: общо 17 нови случая между 3 и 4 май в държавата с население от 1,9 милиона души и тръгване нагоре с 19 нови случая, съобщени в петък.

Като основен риск в Латвия се разглежда вероятността от привнасяне на зараза извън балтийския регион. Ето защо властите са най-колебливи за отваряне на пътническия трафик по въздух и суша, който беше спрян в средата на март.

За разлика от съседите си - Литва и Естония, Латвия има сравнително либерални мерки за ограничаване на разпространението на епидемията. Маските не са задължителни, кафенетата работят, а хората се разхождат по улиците. Моловете са отворени 5 дни в седмицата, а културните и спортни центрове работят до 23 ч. Възрастните хора също могат да излизат, като в сутрешните часове заведенията работят за тях. Ограниченията за разстоянията между масите обаче накараха доста заведения да затворят, тъй като не могат да отговорят на изискването за дистанция от два метра.

Каква е тайната на Латвия?

Според властите успехът в справянето с последиците от вирусната пандемия е в решението за масово тестване и въвеждане на допълнителни рестрикции за възрастните - най-рисковата група за усложнения. До 8 май са изследвани 73 016 граждани (54 328 в България), като наличието на коронавирус е доказано при 919 души.

Темповете на увеличаване на възможностите за изследвания в Латвия са впечатляващи. За месец те са нарастнали повече от три пъти и вече се обработват по над 1100 теста дневно. Първият заразен е открит на 2 март с направени към онзи момент едва 114 PCR проби. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Латвия е на 11 място в света с направени 26 теста на 1000 души население, изпреварвайки Германия, Франция и Испания.

Това обаче едва ли е единствената причина за успеха на Латвия, тъй като съседите ѝ Литва и Естония имат по-голямо покритие от изследвания. Витайтас Касиулевичус - професор от медицинския факултет на Вилнюския университет смята, че гъстотата на населението също има значение и по-рядко населената Латвия има предимство пред съседите си. За него ограниченията не са единственото обяснение за развитието на епидемията в различните държави.

Пази границите

Премиерът Кристиянис Каринс обаче е категоричен, че главната причина за овладяването на епидемията са навреме взетите мерки.

Рига засилва контрола върху пристигащите от Китай, Южна Корея и Северна Италия още през февруари, когато Световната здравна организация (СЗО) и европейските институции не препоръчват ограничаване на пътуванията. Още на 24 февруари, когато първите 10 италиански градчета около Милано бяха затворени, в Латвия е засилен граничният контрол, на пристигащите е препоръчано да си стоят вкъщи и да се наблюдават за симптоми, а на децата - да не ходят на училище.

На 13 март, когато е въведено извънредното положение, са затворени всички граници и е преустановен международният пътнически транспорт. Оттогава са извършени само няколко полета за връщане на литовски работници у дома от Лондон и Амстердам като те са организирани от транспортното министерство, а желаещите да пътуват - са задължени да посочат основателна причина за пътуване. Пристигащите са изследвани още на летището при завръщането си и незабавно карантинирани за 14 дни. Изолацията от външния свят позволява на властите да оставят повече свобода на движение вътре в страната.

Проследяването на контактите се провежда систематично и стигна дори до премиера Каринс. Той е помолен от санитарните служби да работи от вкъщи, след като се оказва, че депутат от управляващото мнозинство, с когото се е срещал, е позитивен.

Виж съседа

Според главния инфекционист Уга Думпис въпреки, че Латвия се сочи за пример, ситуацията не се е променила съществено и броят на заразените продължава да расте. Затова освобождаването на ограниченията трябва да става постепенно.

Положението е крачка напред, крачка назад, казва здравната министърка Илзе Винкеле. Въпреки дните без нови хоспитализации и починали от началото на май, тенденцията според нея не е много стабилна.

Властите смятат, че връщането към “нормалност” трябва да започне постепенно, особено ако правителството реши да не удължава извънредното положение. Вече беше разрешено ползването на градския транспорт със задължително носене на маска и заетост на седалките до 50%. Очаква се отварянето на въздушното пространство от 15 май за самолети, които “няма къде другаде да кацнат”.

“Търсим най-добрия баланс за постепенно излизане от извънредното положение, знаейки, че светът все още не е победил вируса”, заяви в сряда премиерът Каринс.

За нас главният ориентир ще е какво ще направят съседите, добави той. Трите балтийски държави се договориха да отворят границите помежду си от края на следващата седмица, оставяйки бариерите по външните. Засега извънредните мерки остават в сила и в трите страни, напомни Каринс след видеосреща с премиерите на Литва и Естония в сряда.

СЗО обяви пандемия от коронавируса на 10 март, след като първите случаи бяха докладвани в Китай през декември. Потвърдените случаи на COVID-196 надхвърлят 3,8 милиона, а починалите са над 265 хиляди. Карта на разпространението на инфекцията по света ще намерите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG