Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е „възмутена“ от позиция на САЩ за приноса ѝ във Втората световна война


Жена преминава покрай постери на руски войници, посветени на Деня на победата в Русия
Жена преминава покрай постери на руски войници, посветени на Деня на победата в Русия

Външното министерство на Русия изрази „изключително възмущение“ от позиция на САЩ, свързана с победата над нацистка Германия през 1945 г. Според властта в Москва от Вашингтон, са опитали, заедно с Великобритания, да си припишат заслуги за успеха във Втората световна война.

В профилите си в Туитър и Инстаграм на 8 май Белият дом публикува видео, придружено с думите: „На 8 май 1945г., Америка и Великобритания постигнаха победа над нацистите! Американският дух винаги ще побеждава. Накрая винаги се случва така“.

Думите станаха повод за реакция от страна на Русия.

„В навечерието на този свещен празник, американски представители нямаха куража и желанието поне да намекнат за неоспоримата роля и колосалните жертви, които Червената армия и Съветския съюз дават в името на цялото човечество“, се казва в позицията на руското външно министерство. От там подчертават също и, че смятат да проведат сериозни разговори с официални представители на САЩ по случая.

В коментар за агенция Интерфакс от американското посолство в Москва подчератаха, че са били изказани множество официални позиции, в които се подчертават обединените усилия на двете нации, както и претърпените от тях загуби.

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин излязоха с общо послание през април по повод 75-тата годишнина от срещата между руските и американските войници на река Елба в Германия.

На 8 май САЩ, България и още 9 държави от Източна Европа осъдиха опитите за подмяна за истината за събитията които „доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат“. Въпреки, че не беше изрично споменато от текста стана ясно, че основен виновник за това е властта в Москва.

„Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, беше написано в декларацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG