Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Сталинград до COVID-19. Зинаида Корнева и нейната кампания в подкрепа на лекарите


Зинаида Корнева днес и веднага след войната
Зинаида Корнева днес и веднага след войната

Помните ли 100-годишния капитан Том Мур, който събра близо 40 милиона долара и с тях подпомогна лекарите от първа линия? Беше излязъл с проходилката си на двора и беше минал 100 пъти по дължината на градината. Е, в Русия също има един "капитан Том" - това е 97-годишната ветеранка от Втората световна война Зинаида Корнева, която разказва истории в своя YouTube канал, а парите дарява на семействата на лекари от Санкт Петербург.

Корнева е била на 19 години, когато е била мобилизирана за фронта. Участвала е в отбраната на Сталинград. Наскоро мъжът на нейната правнучка й разказал за това, което прави капитан Том в Англия и Зинаида Корнева възкликнала: "Защо и ние да не можем да подпомогнем нашите лекари, както Том е помогнал на английските?" Това желание се превърнало в реалност кажи-речи светкавично.

На 30 април, точно в деня, в който английският капитан Том навърши 100 години, Зинаида Корнева е дарила за лекарите своите медали и ордени, получени за участието й във войната. ​В същия ден тя е записала и видеообръщение към капитана от британската армия, съюзничка на съветската армия по времето на Втората световна война: "Вие сте силна личност и истински боец. (...) Заедно с вас победихме фашизма през 1945, а сега заедно се борим с този вирус".

Във видеото, публикувано в YouTube, Корнева казва, че не може да прекоси сто пъти двора, както е направил английският капитан, защото от твърде дълго не е излизала от вкъщи, но обяснява, че е намерила друг начин да събере пари: като разкаже няколко лични истории от войната. Парите биха отишли за семействата на онези лекари, които са починали по време на пандемията.

В първите два видеоразказа тя описва как са я призовали на фронта и как по време на войната е бил отбелязан 8 март.

За иниацитивата си Корнева си е поставила за цел да събере 300 хил. рубли (3 700 евро). Успява да набави сумата от 2 млн. рубли (25 000 евро).

Както и капитан Мур, Зинаида Корнева е мотивирана не само от историите на лекарите по време на пандемията, но и от това, което тя смята, че дължи на медиците за грижите им за нея самата. Миналата година тя счупила кост и се наложила операция, която минала успешно. Наскоро Корнева научила, че двама от лекарите в тази болница са се заразили с коронавирус и са починали. Това я разстроило и тя веднага взела да обмисля как да помогне на семействата им.

Има и друга мотивация, казва ветеранката от войната. Тя усеща, че ролята на Русия в победата над нацистка Германия често пъти се омаловажава: "Разбира се, ние спечелихме заедно с Англия, Америка и Франция, те ни помогнаха. Но на Съветския съюз се падна лъвския пай и ни обижда, когато чуем историята по друг начин", казва тя и обяснява, че в идеята й да събере пари именно като разказва истории от войната, се съдържа и мисълта, че може да допринесе за наместването на историята по по-справедлив начин.

Що се отнася до капитан Том Мур, с когото се чувства съюзник и днес, тя му е изплела вълнени чорапи, които правнуците й са изпратили по пощата за рождения ден на английския ветеран. "Да му пазят топло", казва Корнева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG