Връзки за достъпност

Извънредни новини

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е приет в болница с коронавирус


Дмитрий Песков
Дмитрий Песков

Прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков е приет в болница с коронавирусна инфекция, съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Песков е приеман за един от най-близките висши държавни служители от обкръжението на Путин. Всеки ден той отговаря на журналистите от името на Кремъл и президента на Русия. Пред агенция ТАСС Песков е заявил, че последно е контактувал лично с президента Путин преди повече от месец. В момента руският държавен глава живее в резиденцията Ново Огорьово и провежда срещите си дистанционно.

Съпругата на Песков Татяна Навка също е приета в болница с COVID-19. Пред изданието "Дейли сторм" тя е обяснила: "Цялото семейство бяхме в строга изолация. Мъжът ми работеше. Засега е сигурно само, че е от него, той първи се е заразил".

В началото на април Песков се появи пред публика с "блокиратор на вируси" на ръката си - устройство с недоказана ефективност, което обещава на потребителите, че намалява вероятността от заразявене. След като журналистите го попитали за устройството, той го е свалил от ръката си.

Песков съпровождаше Путин при посещение в отделение за болни от коронавирус в една московска болница в края на март. Тогава медиите забелязаха, че Песков е единственият от групата, който спазва дистанция и носи медицинска маска.

Коронавирусът засегна няколко представители на висшата администрация в Москва. Заразени са министър-председателят Михаил Мишустин, министърът на културата Олга Любимова и строителният министър Владимир Якушев.

Русия вече е втората най-тежко засегната страна в света от COVID-19. Към вторник на обяд броят на заразените е над 232 хиляди, а жертвите са над 2100.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG