Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щом сме патриоти". Васил Божков опита да прехвърли акциите на „Левски“ на Бойко Борисов. Премиерът отказа


Севдалина Арнаудова, спортният министър Красен Кралев и журналистът Сашо Диков
Севдалина Арнаудова, спортният министър Красен Кралев и журналистът Сашо Диков

Намиращият се в Дубай хазартен бос и обвиняем за извършването на редица престъпления Васил Божков обяви, че прехвърля акциите на футболния клуб „Левски“ на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от съобщение, изпратено до медиите в сряда сутринта.

Малко преди 9 часа журналистът, който в момента има предаване по телевизия "Евроком", Сашо Диков се появи с плик и обяви, че той е физическият преносител на ценните книжа, които е получил от собствениците на отбора. В крайна сметка Диков не успя да предаде плика на Борисов, а ръководителката на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова и министърът на спорта Красен Кралев обявиха, че няма как министър-председателят да приеме акциите и ги отказва.

„Вчера (вторник) в 13.32 часа ми се обади Васил Божков от Дубай и ме попита дали поемам ангажимент да предам акциите на новия им собственик Бойко Борисов. Досега нямам отговор от пресслужбата на Министерския съвет и дали Борисов ще приеме среща“, каза Сашо Диков пред Министерския съвет.

"Попита ме може ли да ги предам на Борисов. Аз му казах, че щом сме патриоти, ще го направя", разказа Диков разговора си с Божков.

В крайна сметка, след отказа на премиера, журналистът занесе ценните книжа и прилежащите към тях документи в административната сграда на стадион "Георги Аспарухов". Там те бяха приети от изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев, който към момента обаче може само да ги съхранява.

Позицията на Божков

"Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на "Левски", който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му - г-н Бойко Борисов", пише в имейла разпратен до медиите. В него се казва още, че джиросаните акции ще бъдат предадени в сряда на премиера.

От прикачените файлове в съобщението, в които е показана промяната на собствеността през годините, става ясно също и че за кратко „Левски“ е бил собственост на бившия футболист на отбора Христо Йовов, който в момента е част от управлението на Българския спортен тотализатор. Самият Йовов е получил ценните книжа от предишния собственик Спас Русев. В последствие Йовов ги е прехвърлил на адвокат Стоян Кръстев, от когото те достигат и до Божков. Последното прехвърляне на собствеността пък е осъществено от Божков към бизнеспартньора му настоящ и реален собственик на клуба Георги Попов, който също е в Обединените арабски емирства и е с повдигнати от прокуратурата обвинения.

След повече от месец мълчание през изминалата седмица Божков за пръв път говори пред медиите и заяви, че държавата се управлява от хунта. В същото интервю той директно обвини премиера Борисов в това, че „унищожава клуба“, защото е „унищожил фирмите“, които го финансират.

Футболният „Левски“ се намира в много тежко финансово състояние от края на януари насам, когато сметките на свързани с Божков фирми бяха запорирани, което лиши клуба от основните му приходи. През изминалата седмица за пръв път се появиха информации, че дружеството се намира пред фалит, което предизвика сериозна реакция на феновете.

Те от своя страна излязоха с писмо до министър-председателя, в което помолиха на клуба да бъде отпуснат безлихвен кредит, за да могат да бъдат обслужени належащите плащания, част от които са към Националната агенция по приходите (НАП).

В отговор Борисов обяви, че „Левски“ може да бъде спасен само в случай на смяна на собствеността. Тогава премиерът каза също и че държавата е готова да отпусне кредит на клуба, както и че ще му бъдат осигурени рекламни договори. Само ден по-късно обаче финансовият министър Владислав Горанов опроверга Борисов, обявявайки че не вижда механизъм, по който държавата би могла да отпусне кредит на футболен клуб.

На фона на размените на обвинения и позиции баскетболния треньор Константин Папазов обяви пред редица медии, че е постигнал договорка с Васил Божков акциите на „Левски“ да преминат в него. В неделя той обяви, че те ще му бъдат изпратени с пратка по куриерска фирма през тази седмица, с което той де факто ще стане новият собственик. Това обаче не се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG