Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два "балона" за туристически пътувания бяха анонсирани в Европа


Австрийските алпийски курорти станаха един от факторите за бързото разпространение на епидемията от коронавирус в Европа през февруари
Австрийските алпийски курорти станаха един от факторите за бързото разпространение на епидемията от коронавирус в Европа през февруари

Германия, Австрия, Франция и Швейцария се подготвят да позволят на гражданите си да пътуват свободно през летния сезон, премахвайки граничните ограничения от 15 юни

Това стана ясно, часове преди Европейската комисия да обяви указания към страните членки за възобновяване на туристическите дейности и пътуванията.

Очаква се Комисията да препоръча съседните държави, намиращи се в сходна епидемиологична ситуация, да се договарят помежду си за режима на движение, включително да се откажат от налагане на карантина при пристигане от друга държава. Те ще трябва да договорят хигиенни стандарти за туристическите обекти и хотелите, като и условията за пресичането на границата.

Подобно споразумение за създаването на "туристически балон" за движение беше сключено миналата седмица между Литва, Латвия и Естония. Трите държави, които бяха изцяло затворили границите си, ще позволят от 15 май на гражданите от трите държави да преминават от една в друга балтийска държава, без да подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

Австрийският министър на транспорта Елизабет Кьостингер съобщи, че вече е постигнато споразумение с Германия за отваряне на границата от 15 юни.

Проверките на пътниците първо ще бъдат премахнати по границата между Герамния и Люксембург - от следващата седмица, съобщи министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер.

Той потвърди договореността между Франция, Австрия, Германия и Швейцария, добавяйки, че Берлин преговаря за преминаване от системен към насочен контрол по някои пунктове и с Дания.

Повечето вътрешни шенгенски граници бяха затворени за преминаване, с изключение на товарния трафик, в средата на март като мярка за ограничаване на разпространението на епидемията от коронавирус. До момента над 4,3 милиона души в света са регистрирани като носители на вируса, а починалите са над 290 хил. Почти половината от потвърдените проби са в Европа, като най-засегнатите страни са Италия, Испания и Франция. На картата можете да следите развитието на пандемията по света в реално време.

Швейцария, която не е член на ЕС, но е част от Шенгенската зона за пътувания, отвори 15 гранични пункта в понеделник.

Австрийският канцлер Себастиян Курц съобщи, че движението по швейцарско-австрийската граница ще бъде облекчено тази седмица, като всички ограничения се очаква да бъдат свалени до юни. В интервю за швейцарския телевизионен канал SRF във вторник той заяви, че „нашата цел е през следващите дни да постигнем спозумение за значително облекчаване и че граничният контрол ще бъде изцяло прекратен през юни“.

Швейцария има около 30 400 потвърдени случая и 1561 починали, докато Австрия докладва около 16 000 положителни проби и 600 жертви.

Според Курц нивата на разпространение на инфекцията в Швейцария и в Австрия намаляват, което дава възможност за облекчаване на граничния контрол.

Междувременно германският институт „Роберт Кох“, който следи за разпространението на епидемията от коронавирус в Германия съобщи, че коефициентът на репродукция на инфекцията отново е спаднал под 1, което означава че един заразен прехвърля инфекцията на по-малко от един здрав човек. Институтът съобщи, че след премахване на част от мерките миналата седмица, ръстът на потвърдени случаи е скочил временно над 1 и че вече се наблюдава намаление на разпространението. В момента 100 заразени прехвърлят инфекцията на 94 здрави хора. В сряда броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил със 798 до 171 306. Отчетеният брой на смъртните случаи е нараснал с 101 до 7634, съобщава Ройтерс.

В реч пред долната камамара на германския парламент канцлерът Ангела Меркел призова сънародниците си да не застрашават постигнатото за забавяне на разпространението на новия коронавирус и добави, че пандемията ще продължи още известно време.

"Би било потискащо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които желаем да оставим зад гърба си, защото искаме прекалено много прекалено бързо", каза Меркел, цитирана от агенция "Ройтерс".

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG