Връзки за достъпност

Извънредни новини

Панов опровергава Магдалинчев: САЩ не са пращали уличаващи данни за съдия Миталов


Лозан Панов, председател на ВКС
Лозан Панов, председател на ВКС

САЩ не са изпращали до българските власти никакви конкретни данни, уличаващи в корупция съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който в началото на февруари беше санкциониран от Вашингтон със забрана да влиза на американска територия.

Това обяви в сряда председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Изявлението му е по повод твърдението на представляващия ВСС Боян Магдалинчев пред Свободна Европа, че през март съветът е получил поверително писмо от Министерството на външните работи (МВнР) „от срещи с представители на Държавния департамент“.

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са обявявани публично до момента. Ден по-късно ВСС поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов, но такива така и не бяха огласени.

Писмото от МВнР не съдържа данни за Миталов

Лозан Панов „категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства“ срещу съдия Миталов, съобщи пресофисът на ВКС. Оттам уточниха, че председателят на съда е бил уведомен на 20 март за „постъпило копие на паметна бележка относно среща, проведена на 13.03.2020 г. в гр. София, в МВнР, между представители на Министерството и Посолството на САЩ в България“.

„В т. нар. писмо с гриф „поверително“ от МВнР, по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за Свободна Европа, само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов“, съобщиха от ВКС.

От изявлението на Лозан Панов става ясно още, че прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) също не са предоставили до този момент на ВСС данни за образувани срещу Миталов преписки или досъдебни производства по сигнали за някакво престъпление.

След две последователни запитвания от председателя на ВКС, ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е изпратил на 18 февруари отговор, в който обаче не дава конкретна информация дали срещу магистрата се води някаква проверка.

Прокуратурата също няма данни срещу съдията

„На 17.03.2020 г., главният прокурор отговаря, че във ВКП не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към момента няма данни същото лице да е привлечено към наказателна отговорност за извършено престъпление“, посочва Панов, цитиран от пресофиса на ВКС.

Името на Андон Миталов нашумя в края на миналата година, след като съдията пусна в Москва обвиняемия за шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая имаше сигнал от бившия главен прокурор Цацаров до Инспектората към ВСС, но той отказа да образува проверка заради липса на данни за извършени от съдията нарушения по образуването, движението и приключването на делото.

Въпреки това именно акта на Миталов, с който пусна Малинов в Москва, беше използван от правосъдния министър Данаил Кирилов като повод, за да твърди, че съдията е допуснал „нарушения на материалния и процесуалния закон“, с които е нанесъл „неблагоприятен резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава“. Затова министърът предложи Миталов да бъде разследван дисциплинарно и уволнен, а на 18 февруари ВСС образува дисциплинарно производство срещу магистрата. Тогава Лозан Панов коментира, че „с това действие на министъра в съдебната власт се настани геополитиката“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG