Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев пита Конституционния съд дали епидемичната обстановка трябва да има максимален срок


Президентът Румен Радев поиска КС да обяви за противоконституционни общо шест текста от променения Закон за здравето
Президентът Румен Радев поиска КС да обяви за противоконституционни общо шест текста от променения Закон за здравето

Президентът Румен Радев поиска в четвъртък Конституционният съд (КС) да се произнесе дали поправките в Закона за здравето, с които правителството получи право да обявява извънредна епидемиологична обстановка, противоречат на основния закон. Управляващите приеха законови промени, даващи право на здравния министър да обявява ограничителни мерки заради коронавируса и след края на извънредното положение, което изтече в сряда.

Основният аргумент на държавния глава е, че липсва максимален срок, в който може да продължи извънредната епидемиологична обстановка, при която вече е позволено да се ограничават основни човешки права. Освен това твърди, че критериите за преценка на опасността за живота и здравето на хората са формални.

„Изисква се само обявяване за извънредната епидемична обстановка за определен период от време, но законът не определя, нито дава критериите за определяне на пределния срок, за който може да бъде обявена такава обстановка. Като се има предвид, че за периода на нейното действие могат да бъдат ограничавани основни права като правото на придвижване, правото на труд, не се спазва конституционното изискване по чл. 57, ал. 3 ограниченията със закон да бъдат временни“, се казва в искането на президента до КС.

Според правния му екип прехвърляйки тази преценка на Министерския съвет, парламентът абдикира от конституционната си отговорност основните човешки права да могат да се ограничават само чрез применато на закон с конкретен период на действие.

Част от промените в Закона за здравето предвиждат при обявяване на извънредна епидемиологична обстановка, каквато в момента е в сила до 14 юни, здравният министър да може да налага редица забрани. Например забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави с определени изключения, временно ограничаване придвижването на територията на страната, временно ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение или други обекти или услуги, предоставяни на граждани.

„По този начин основни права като правото на придвижване на територията на страната, правото на труд могат да бъдат подлагани на ограничения, без да е спазено изискването, че „със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите“. Ограниченията на такива същностни права без законово определен времеви лимит ги превръща в постоянни ограничения, налагани по преценка на изпълнителната власт, което не съответства нито на чл. 57, ал. 3, нито на чл. 8 от Конституцията“, заявява още президентът Радев, обръщайки се към конституционните съдии с искане да отменят въпросните нови текстове в Закона за здравето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG