Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК предупреди България, че задължителното предлагане на местни продукти противоречи на договора на ЕС


Сред местните продукти, които правителството задължи търговците да продават приоритетно, са яйцата, прясното месо и млечните продукти
Сред местните продукти, които правителството задължи търговците да продават приоритетно, са яйцата, прясното месо и млечните продукти

Задължението на търговските вериги в България да предлагат на видно място местни хранителни продукти противоречи на Договора за функционирането на ЕС и българското правителство трябва в срок от един месец да обясни причините за въвеждането му. Това се казва в уведомително писмо на ЕК до управляващите по повод решението им отпреди месец, с което искаха да подкрепят местните производители по време на кризата заради коронавируса.

Мярката предвижда търговците да излагат на видно място местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо, яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да закупуват 90 % от млякото и млечните продукти от местни производители.

„Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), тъй като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти, което води до дискриминация на сходните вносни продукти“, посочват от Брюксел.

ЕК посочва още, че по този начин българското правителство ограничава и свободата на търговците сами да избират асортимента от стоки, който предлагат в магазините си, както и да определят подредбата на продуктите и техните доставчици.

„Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят колективните ни усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в целия ЕС и капацитета ни за борба с тази безпрецедентна криза, в духа на европейската солидарност“, се казва още в уведомителното писмо до София.

Ако българското правителство не успее да даде задоволителен отговор на европейските си партньори, Еврокомисията може да изпрати мотивирано становище. Следващата стъпка би била Брюксел да сезира Съда на ЕС в Люксембург.

Големите търговски вериги в България вече излязоха с обща позиция, в която разкритикуваха това решение на управляващите като нарушаващо българското и европейското законодателство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG