Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека се върнем в социализма". Търговските вериги се обявиха срещу мярката за "местни" продукти


От 16 април до второ нареждане пазарите в България са затворени
От 16 април до второ нареждане пазарите в България са затворени

Решението на правителството, с което се задължават големите вериги за продажба на хранителни стоки да предлагат регионални български продукти, противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция и е неработещо на практика. Това са част от критиките към постановлението на Министерския съвет, което беше прието на извънредно заседание в понеделник.

"С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя", се казва в общото изявление на веригите Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико".

С новите правила правителството задължава всяка търговска верига да отдели площ, „достатъчна за излагане и продажба на съответните продукти“, както и самите стоки да бъдат обозначени по начин, „по който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство“. В големите вериги се гарантира място за мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед и пресни сезонни плодове и зеленчуци.

"Ние вярваме, че свободният пазар, конкуренцията и сътрудничеството защитават най-добре интересите на потребителите и икономиката на България - другото видяхме, че не работи, или нека открито се върнем в социализма, водени от министър Танева", се казва в позицията на търговските вериги.

Според земеделския министър Десислава Танева, която е един от идеолозите на мярката, целта е по този начин „да се запази поминъка“ на малките и средни производители, които са потърпевши от ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19.

От 13 март България е в извънредно положение, а в събота здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 16 април до второ нареждане се затварят всички кооперативни и цветни пазари в страната. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Според търговските вериги постановление създава предпоставка за корупция заради неясни изисквания в него като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които подлежат на тълкуване и различна интерпретация.

"Проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение", смятат още големите вериги за хранителни стоки, според които решението на правителството противоречи на българското и европейското законодателство.

"Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години – 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта – ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина", се казва още в становищете на търговските вериги.

В понеделник правната комисия в Народното събрание въведе санкции за хранителните вериги, които по време на извънредното положение не го спазват. При първо нарушение се предвиждат глоби от 5 до 25 хил. лева, а при второ от 30 до 50 хил. лева. Текстовете ще бъдат гласувани на второ четене във вторник.

Още през изминалата седмица, когато министър Танева обяви, че се подготвя подобна мярка, някои съсловни организации се изказаха против готвените мерки и заявиха, че те могат да доведат до поскъпване на някои стоки. В отговор министър Танева заяви, че против мерките са основно големите чуждестранни вериги, които трябва да се съобразят с кризисната ситуация. Опасенията за поскъпване на продукти тя определи като спекулация.

Пандемията от коронавирус продължава да се разраства като по света заразени вече са над 1.8 млн. души. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG