Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството задължи търговските вериги да предлагат местни продукти


Сред продуктите, които ще имат гарантирано място в големите вериги, са мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед и пресни сезонни плодове и зеленчуци
Сред продуктите, които ще имат гарантирано място в големите вериги, са мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед и пресни сезонни плодове и зеленчуци

Големите вериги за продажба на хранителни стоки вече са длъжни да предлагат български продукти, реши правителството на свое извънредно заседание в понеделник. Целта на кабинета е по този начин „да запази поминъка“ на малките и средни производители, които са потърпевши от ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19.

От 13 март България е в извънредно положение, а в събота здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 16 април до второ нареждане се затварят всички кооперативни и цветни пазари в страната. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Забранен е достъпът до парковете и градините, а носенето на маски на публични места е задължително. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Постановлението на правителството задължава всяка търговска верига да отдели площ, „достатъчна за излагане и продажба на съответните продукти“, както и самите стоки да бъдат обозначени по начин, „по който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство“.

Сред продуктите, които ще имат гарантирано място в големите вериги, са мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед и пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Търговските вериги, които вече ще бъдат задължени да продават местни продукти, са всички магазини за самообслужване и за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области в България.

За да се възползват от тази възможност, производителите трябва да осъществяват дейността си в същата или съседна административна област като съответния търговски обект. Правителството уточнява, че за съседни на София-град и София-област се считат граничещите с тях области, както и област Пловдив.

Освен това производителите трябва да бъдат регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран по Закона за храните.

Няколко часа след издаденото от МС постановление правната комисия в Народното събрание въведе санкции за хранителните вериги, които по време на извънредното положение не го спазват. При първо нарушение се предвиждат глоби от 5 до 25 хил. лева, а при второ от 30 до 50 хил. лева. Текстовете ще бъдат гласувани на второ чете във вторник.

Въвеждането на мярката беше очаквано, след като през миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че правителството обмисля подобни действия. Тогава някои съсловни организации се изказаха против готвените мерки и заявиха, че те могат да доведат до поскъпване на някои стоки. В отговор министър Танева заяви, че против мерките са основно големите чуждестранни вериги, които трябва да се съобразят с кризисната ситуация. Опасенията за поскъпване на продукти тя определи като спекулация.

В своя позиция от 8 април от Сдружението за модерна търговия заявиха, че 67 % от храните в търговските вериги са български. По техни данни 64 % от млечните продукти и 57 % от зеленчуците в четирите водещи вериги са български.

Пандемията от коронавирус продължава да се разраства като по света заразени вече са над 1.8 млн. души. Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG