Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лекарите: „Не ходете на църква. Стойте си вкъщи. Решава се бъдещето на поколенията и на държавата“


Директорите на няколко от най-големите болници призоваха хората да си останат вкъщи, за да може здравната система да понесе наплива на пациенти по време на пика на заразата
Директорите на няколко от най-големите болници призоваха хората да си останат вкъщи, за да може здравната система да понесе наплива на пациенти по време на пика на заразата

Директорите на едни от най-големите болници в София и страната призоваха гражданите да си останат вкъщи, за да предотвратят тежките последствия, които коронавирусът може да нанесе в страната. Техният призив дойде след като в събота заради хубавото време много хора излязоха по улиците и паркове, въпреки ограниченията, въведени за борбата със заразата. Според медиците подобно поведение може да доведе до натоварване на здравната система до степен, в която тя няма да може да се справи с наплива на пациенти.

„Ходейки по улиците, хората искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля. Искат ние да решаваме кой да живее и кой не. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме. Ако си останете в къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме. Нека не превръщаме болниците в морги“, каза директорът на „Александровска“ болница проф. д-р Костадин Ангелов.

България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

„Сега не е моментът да се стои в градинките и междублоковите пространства, за да пием бира и да се смеем. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Стойте си вкъщи и не позволявайте тази епидемия да се разрасне", каза изпълнителният директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, който добави, че разходките на хората в петък и събота могат да дадат резултат след 10 дни, когато се очаква и пикът на заразата.

Председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев също изрази подобно мнение, посочвайки, че ситуацията в София е особено притеснителна, тъй като столицата ще трябва да поеме най-тежките случаи.

„В София са наймного регистрираните случаи и тя е основна отправна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София са 9000“, каза Меджидиев и добави, че „следващите две седмици се решава бъдещето на поколенията и на държавата“.

За разлика от Гърция, Израел, Германия и голяма част от католическите катедрали в света, България реши да остави отворени храмовете за предстоящите празници. До това решение се стигна след среща между премиера Бойко Борисов и Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ).

"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", каза тогава Борисов.

В неделя, със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на 12 април и от 16 април до второ нареждане се затварят всички цветни и кооперативни пазари. Търговците ще имат възможност да реализират продукцията си между 13 и 15 април включително. Извън обхвата на новата заповед на министъра остават фермерските пазари, които ще продължат да функционират при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

По думи на председателя на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски допълнителното затягане на мерките е дошло в следствие на лошата дисциплина и видяното в последните дни.

В рамките на деня бяха регистирани 6 нови случая на заразени с COVID-19, с което общият им брой достигна 675. Настанените в болница са 230, от които 35 са в интензивни отделения.

В рамките на деня е регистрирана и една нова жертва, с което техният брой у нас достигна 29 души. Починал е 58-годишен мъж, който е бил хоспитализиран преди 8 дни в областната болница в Хасково. Пациентът е страдал от Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет, астма и други заболявания.

Общият брой на излекуваните в страната е 68 човека.

По света заразените вече са над 1 милион и 700 хиляди души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG