Връзки за достъпност

Извънредни новини

Топла вода или потоп? ТЕЦ в Перник иска авариралото депо за отпадъци, докато построи ново


Авариралия сгуроотвал "7-ми септември" край пернишкия квартал "Калкас"

Ще има ли в Перник топла вода? Ще започне ли следващият отоплителен сезон навреме? И ще стане ли това с риск от ново наводнение, подобно на това миналата седмица, когато дигата на депото за отпадъци на местната ТЕЦ се скъса и мръсна вода заля няколко квартала?

Това са част от въпросите, които си задават абонатите на „Топлофикация Перник“ АД. След наводнението на 7 май централата спря работа, защото няма къде да изхвърля отпадъците от горенето на въглища освен в депото със скъсаната дига. Хората останаха без топла вода. Сега централата работи частично на газ и подава подгрята вода на абонатите си, но според ръководството това не е дългосрочно решение. И въпросите продължават да са на дневен ред.

„Топлофикация Перник“ АД вече има разрешение от Министерството на земеделието, храните и горите да изгради ново депо, където да складира отпадъците от горенето на въглища в ТЕЦ „Република“. Това стана ясно от отговори на ведомството на запитване на Свободна Европа.

Дружеството смята, че до седмици може да започне изграждането на ново депо, но строителството ще отнеме около три месеца. Според изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“ АД Любомир Спасов дружеството няма да може да работи толкова дълго време на газ. Затова то ще продължава да настоява за разрешение от институциите докато приключи строителството да излива отпадъци в депото, чиято дига се скъса, каза Спасов пред Свободна Европа.

Министърът на околната среда Емил Димитров беше категоричен, че регионалните структури на ръководеното от него министерство няма да дадат разрешение за използване на съоръжението, чието комплексно разрешително е изтекло в края на 2016 г. Тоест проблемът за хората в Перник остава.

Има разрешение за изграждане на ново депо

Авариралият сгуроотвал „7-ми септември“ е бил запълнен преди повече от десетилетие, но „Топлофикация Перник“ АД е продължила да го използва. В разрешителното на съоръжението е посочено, че неговата рекултивация е трябвало да приключи до 31 декември 2016 г., т.е. след този момент не би трябвало в него да се изливат отпадъци.

Въпреки това използването на депото е продължило. Посочената причина за това от „Топлофикация Перник“ е, че няма друго място, където да се складират отпадъците. Дружеството е направило инвестиционно предложение за преустройство и разширяване на старото депо „Кудин дол“, което също е запълнено и в момента не се използва. Процедурата е започнала през 2016 г. но до аварията на другото депо – „7-ми септември“ – разрешение не е получено.

Причината е, че „Топлофикация“ има намерение да разшири депото върху земи, на които не е собственик. Става дума за общински терени, които са земеделски земи. Затова освен разрешение от регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) Перник е необходимо Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да одобри промяна на предназначението на земеделска земя за промишлени цели.

От институцията посочиха в отговор до Свободна Европа, че писмо от „Топлофикация“ е получено в края на 2018 г. То не е разгледано, защото е имало възражение от Сдружение „Съседите-искаме законност“. Възражението е препратено до Върховния административен съд, който е оставил жалбата без разглеждане.

На 13 януари 2020 г. предложението от „Топлофикация“ АД е внесено отново, след това са изискани допълнителни документи от дружеството и становище от Община Перник относно изменение на Общия устройствен план (ОУП) на общината. Положително становище е изразено от общината на 1 април. На 11 май, четири дни след аварията на старото депо, е одобрено предложението за промяна на предназначението на земеделска земя за нов сгуроотвал, стана ясно от отговорите на МЗХГ.

Свободна Европа успя да се свърже с директора на „Топлофикация Перник“ АД Любомир Спасов, която обясни, че преди да започне строителството се изисква уверение, че Община Перник е оценила тези земи и таксите са платени. След това строителството на ново депо ще може да започне и за приключването му ще са необходими около три месеца.

Какво ще се прави дотогава

В момента в ТЕЦ „Република“ работи един котел на газ. Това беше договорено между дружеството и институциите след аварията на старото депо. На 8 май, петък, „Топлофикация“ съобщи, че не може да работи с на газ. Любомир Спасов посочи, че въпросният котел не е газов, а е въглищен котел, преработен преди около години. „Котелът няма параметри да работи като нормален газов котел, просто има опция да работи и с газ. Котел със същата мощност, който е газов, е поне два пъти по-ефективен. Тоест разходът на газ в момента е безумен“, каза той.

С него разговаряхме в сряда вечерта. Тогава по думите му „Топлофикация“ е подавала вода с температура 45 градуса към града – по-ниска температура от тази, която е предвидена в лицензията на дружеството.

Попитан защо в началото беше заявено, че не може да се работи на газ, той обясни: „Когато се опитахме да запалим котела, предпазните му клапани не издържаха. Пристъпихме към ремонт, който се прави на ръка, а става дума за огромни съоръжения. Трябваха ни два-три дни да ги оправим. В понеделник запалихме котела, той поработи 5 часа и избиха уплътнения на барабана. Трябваше да го загасим, да го охладим и да сменим уплътненията. От вторник на обяд котелът работи.“

„Не можем да гарантираме, че котелът ще работи без проблем през следващите дни, нито ефекта от него е такъв, че да замести основното ни производство“, каза той. „Топлофикация Перник“ по-рано през 2020 г. заяви, че има намерение от лятото да работи на газ и за целта ще бъдат изградени нови мощности. Не е ясно защо това не се е случило досега.

Според дружеството единственият вариант до изграждането на новото депо е да се използва старото, чиято дига се скъса. На въпрос как може да се гарантира, че ако това се направи, няма да се стигне до ново наводнение, Спасов отговори, че е започнато е тампониране на дигата откъм водното огледало с глина. Целта по думите му е тя да направи слой между дигата и водата, за да не позволява водата да разрушава дигата.

„Ще очакваме да се съгласят на един прозорец за времето, в което ние ще построим другото (депо), да продължим да ползваме това“, каза той. Министърът на околната среда категорично заяви пред БНТ на 14 май, че това няма да бъде разрешено.

Защо аварира старото депо

Че авариралото депо е запълнено има съобщения още през 2006 г. Тогава става ясно, че е предвидено да се изгради ново депо, а действащите тогава сгуроотвали на ТЕЦ „Република“ – „7 септември“ и „Кудин дол“, които са с изчерпан капацитет – да бъдат изведени от експлоатация до края на 2009 г.

Депото обаче получава ново разрешително през 2008 г. и продължава да работи като дигите му се надстрояват, което поред експерти ги прави нестабилни. Според последното комплексно разрешително на „Топлофикация“ за използване на депото, в него е трябвало да спрат да се изливат отпадъци до края на 2016 г. През 2017 г. е публикувано официално съобщение, че капацитетът на депото е изчерпан. Но то продължава да се използва, за което на „Топлофикация“ са налагани глоби.

Любомир Спасов призна, че според разрешителното депото не трябва да се използва, но заяви, че друг вариант дружеството няма, защото няма ново депо. А като причина за това той посочи „административния хаос“.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG